Timişoara, încă un atu în cursa pentru Capitală Culturală Europeană. Oraşul are cetăţean de onoare un laureat Nobel

130

Consiliul Local Timişoara a acordat, vineri, titlul de cetăţean de onoare al oraşului unuia dintre cei mai recunoscuţi oameni de ştiinţă din Europa. Stefan Hell, laureat Nobel pentru Chimie în 2014, este de acum un ambasador al oraşului de pe Bega.

Acordarea titlului nu este întâmplătoare, omul de ştiinţă având legături strânse cu Timişoara şi fiind originar din comuna Sântana, județul Arad. Putem spune că de aici a pornit drumul său spre succes, Hell fiind fost elev al Liceului Nikolaus Lenau din Timişoara.

„Este o onoare acest titlu şi vă mulţumesc. Am venit la Timişoara în anii 70, eu copil de la ţară, şi nu credeam că am vreo şansă să intru la liceu în Timişoara. Dar mulţi s-au speriat de examenul de admitere şi nu au venit. Au rămas locuri libere şi nu a mai fost nevoie de examen. Aşa că am intrat. Mă leagă de Timişoara acea vreme, în internat, unde nu a fost uşor, dar aici am învăţat dragostea de fizică”, a spus Stefan Hell la Timişoara.

Cel mai important pentru Timişoara este faptul că a mai punctat un atu în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Asta pentru că avem de acum încă un ambasador renumit care să ducă numele oraşului de pe Bega în toată Europa. Stefan Hell le-a promis timişorenilor că îi va ajuta în acest demers.

Stefan Hell a primit premiul Nobel pentru Chimie în 2014, dar activitatea sa se extinde şi la fizică, biologie moleculară şi medicină.

LĂSAȚI UN MESAJ