20.4 C
Timișoara
sâmbătă 25 mai 2024

Timișoara: De-a „Spânzurătoarea” cu managerii din sănătate

La Timișoara, schimbarea managerilor din spitale a început înainte de epidemie. Practica PSD de a-i lăsa în interimate lungi a dat Partidului Național Liberal ocazia de a controla situația când a ajuns la guvernare și de a-i schimba pe managerii agreați anterior de alte partide. Schimbarea s-a făcut ca de obicei: fără o analiză a manageriatului, fără formalități serioase de predare-primire și tot pentru interimat.

În finalul lui noiembrie 2019, un Ordin al Ministrului Sănătății circulat pe WhatsApp anunța eliberarea din funcție a doctorului Marius Craina, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara.

Marius Craina, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara.

Cum se întâmplă de obicei, persoana în cauză încă nu primise documentul, cum a reieșit din iscodelile jurnaliștilor. În fine, demiterea a avut loc fără explicații din partea ministrului Victor Costache, dar cu vâlvă, fiindcă au ieșit să protesteze câteva zeci de angajați ai spitalului, pe motiv că Marius Craina era un conducător bun și omenos.

Primarul Nicolae Robu, șeful zonal al PNL, a explicat: „Marius Craina e bun, profesional, medical, din toate punctele de vedere, dar are o mare problemă: nu e liberal”. Socotit potențial candidat la funcția de primar din partea PSD sau Pro România, doctorul mai avea o parte vulnerabilă: era interimar.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei

În locul lui a fost înșurubat un tânăr liberal, Raul Pătrașcu, fost membru PLUS, chimist la bază, absolvent de medicină în 2019, caracterizat de același Nicolae Robu ca  demn de toată încrederea. L-am văzut, de când este în PNL, ca fiind un om harnic și cinstit. (…) Să fie limpede: toți șefii interimari din județul Timiș vor fi schimbați. Noi îi schimbăm pe toți, să fie clar, pe toți cei puși interimar pe funcții vreau să îi schimbăm. Toți cei numiți politic, toți. Între două persoane la fel de bune, dar unul din echipa noastră, unul din echipa adversă, îl preferăm pe cel din echipa noastră”. Clar ca bună ziua!

Așa a început, la figurat, „Spânzurătoarea”, un joc demodat pe care copiii de azi nu-l mai joacă, însă îl practică politicienii. Lucrurile s-au complicat când a început epidemia. Încă din martie a.c. erau semne că directoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, Cornelia Malac, nu face față provocărilor COVID-19.

 Directoarea Direcției de Sănătate Publică a Județului Timiș, Cornelia Malac

Ea a devenit celebră prin incapacitatea de a lega două fraze într-o hazoasă conferință de presă. După acest episod, nici spatele politic, nici pilele soțului și ale cumnatului, membri PSD, nu au mai putut-o salva. A fost înlocuită cu Mariana Rădulescu, o juristă gureșă, care a reușit să se certe cu toată lumea, când, în plină epidemie, era nevoie de un cap limpede și de echilibru.

După o lună, „Spânzurătoarea” a funcționat și a fost demisă și ea. În locul Marianei Rădulescu a venit, la începutul lui aprilie, pe funcția de director executiv, prin ordin de ministru, Mihaela Daniela Valcovici, cardiolog. Să menționăm că pozițiile au fost și au rămas interimare.

Mihaela Valcovici

Demiterea Marianei Rădulescu are o poveste mai lungă. La începutul lui aprilie a izbucnit scandalul celor zece bebeluși infectați la Maternitatea Odobescu și, odată cu ei, a unui număr de cca. 30 de cadre medicale și paciente.

Toate bâlbâielile legate de caz și aruncarea responsabilității dintr-o parte în alta (teste întârziate, lipsa unor filtre la internare, absența echipamentelor etc.) au adâncit confuzia, iar rezultatul a fost demiterea nu numai a directoarei DSP Timiș, ci și a managerului Spitalului Clinic de Urgență Timișoara, Olimpia Oprea. Domnul Robu, ca președinte al PNL, și-a apărat colega de partid și i-a afurisit pe cei de la DSP pentru care cuvântul „ticăloșie” a fost printre cele blânde.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost însă inflexibil, reproșând lipsa colaborării dintre cele două instituții. De altfel, povestea bebelușilor infectați s-a lăsat și cu un dosar penal. Schimbarea Olimpiei Oprea cu Daniel Malița, șeful Laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică Medicală, pus interimar, nu a fost dificilă, fiindcă mandatul Olimpiei Oprea tocmai se încheiase pe 24 aprilie.

Urma să primească un interimat de șase luni, dar n-a fost să fie. În 2016, numirea ei la conducerea Spitalului Municipal s-a făcut nu altfel decât politic: pesedistului i-a luat locul liberala.

Pentru marele public, cea mai șocantă schimbare la vârful managementului a fost încetarea mandatului Voichiței Lăzureanu (PSD), actual manager al Spitalului de Boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

 Voichița Lăzureanu, actualul manager al Spitalului de Boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara

Mult lăudat pentru performanța vindecărilor a aproximativ 500 de pacienți infectați cu virusul SARS-COV2, spitalul părea netulburat de controversele din alte clinici. Situația a fost lămurită pentru presă de noul manager interimar, fost director medical, Cristian Oancea: „Mandatul doamnei director a expirat și nu mai putea fi numită, iar eu mi-am depus dosarul pentru concurs. Am fost numit director interimar, iar Voichița Lăzureanu este director medical”.

O rocadă, cu binecuvântare politică bilaterală. Iritați de preluarea deciziei administrative de la nivel local și județean, la nivel de minister, parlamentarii PSD-ALDE-Pro România au modificat articole din propunerea PNL privind Starea de Alertă, pentru a trece din nou spitalele sub autoritatea locală.

Cu mulți primari și președinți de consilii județene rezultați din alegerile trecute, PSD și PNL își vor disputa în continuare funcțiile tuturor instituțiilor, vor tăia și spânzura după interese politice sau personale, ignorând criteriile de competență, corectitudine, experiență managerială etc. Pandemia a fost revelatorul consecințelor nefaste ale numirilor politice în instituțiile statului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nume greu din PSD crede că Mircea Geoană ar putea intra în finala pentru președinția României

Sociologul Vasile Dîncu (PSD) a explicat, sâmbătă, că Mircea Geoană este, în acest moment, un personaj credibil, având în vedere că ocupă cea mai...

Tronsonul Margina-Holdea se pare că totuși va avea un final fericit

Dacă nu ar afecta sute de mii de călători ce ar dori să folosescă nestingheriți Autostrada A1, cei 10 kilometri lipsă de la Margina...

Citește și :