Timişoara cu parcări inteligente. Am luat-o înaintea Budapestei

1047

Timişoara beneficiază de un nou sistem de parcare: cu senzori. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că parcarea de la Modex s-a transformat într-una inteligentă. Aici, compania de telecomunicaţii ZTE a instalat senzori care anunţă, prin intermediul unei aplicaţii, şoferul despre locurile libere şi proximitatea parcărilor.

„Aplicaţia este disponibilă momentan pentru Iphone şi Samsung, dar firma ZTE lucrează şi va face extensii. Vorbim despre un proiect pilot, implementat gratuit de firmă, în parcarea Modex. Se va face o aplicaţie similară şi în Budapesta, dar iată că s-a reuşit prima dată la Timişoara. Aşa vom face, nu ştiu să vă spun până când, în toate parcările din Timişoara”, a declarat Nicolae Robu.

Sistemul funcţionează foarte simplu. Se montează nişte senzori în asfalt şi aceştia pot fi amplasaţi şi în parcările fără barieră, cele de la marginea străzilor, în borduri. Apoi, accesând aplicaţia vezi exact unde ai cele mai apropiate locuri de parcare.

„Te duci spre parcare şi vezi pe telefon câte locuri sunt libere în locaţiile care prezintă interes. Ţi se indică şi timpul pe care îl faci până la acea parcare. În felul acesta nu mai facem drumuri degeaba din parcare în parcare pentru a constata că nu sunt locuri libere”, a mai spus Robu.

Aplicaţia se numeşte Smart parking, al firmei ZTE şi poate fi descărcată de pe Google Play şi Goole Store, fiind  gratuită.

Acest tip de parcare inteligentă va fi implementat anul viitor şi în alte parcări din oraş.

„În 2017 vom scoate la licitaţie dotarea câtorva parcări cu senzori. Parcarea de la Hotel Central şi sper să îşi introducă şi parcările private din zona centrală. Trenbuie să dăm informaţii oamenilor pentru a nu ajunge în parcări pline”, a mai declarat edilul-şef.

LĂSAȚI UN MESAJ