Timișoara – Arad, ultimul duel antedecembrist. S-a implicat atunci Partidul?

248

Marea rivalitate dintre cele două mari orașe din vestul țării, Timişoara și Arad, concretizată în Poli – UTA în perioada postbelică, şi-a consumat ultimul episod dinainte de Revoluţie în sezonul 1988/89. Atunci, ambele cluburi erau în B, timişorenii abia retrogradând, la capătul acelei ediţii cu victoria de legendă contra lui Mircea Lucescu, 2-1 cu Dinamo.

Şi ambele aveau echipe foarte bune şi trăgeau la promovare. La Poli jucau Timofte II, Titi Varga, Sorin Vlaicu, Oloşutean, Ion Almăşan, Tică Andreaş, Vasile Ionuţ, Călin Rosenblum, cu nea Costică Rădulescu antrenor, instalat în acea vară, în locul lui Jackie Ionescu. O echipă care, peste nici doi ani, va elimina Atletico Madrid din Cupa UEFA! La UTA, care de vreo şase ani nu reuşea să revină în elită, Gigi Mulţescu era antrenor-jucător şi făcuse o trupă de valoare, cu Marian Sinescu (fost campion național la tineret cu Universitatea Craiova) în poartă, Cheregi (viitorul internaţional dinamovist), Negrău (care va pleca, între tur şi retur, la Steaua) şi Robert Vancea.

Derby-ul s-a consumat la Timişoara, pe stadionul numit încă 1 Mai (doar era Ceauşescu la putere, iar Dan Păltinişanu trăia…). Era o vreme friguroasă şi întunecată, se apropia iarna, dar stadionul era plin. Poli a învins cu 3-1, după ce arădenii egalaseră la 1 chiar prin Mulțescu. Să ne amintim echipele folosite atunci… Poli: Moise – Pascu, Crăciun, Ionuț, Stoicov – Varga, Oloșutean, Vlaicu, Banu (54, Oancea) – Trăistaru, Bozeșan (89, Neagu). UTA: Sinescu – Bubela, Gaica, Popa, D. Popescu – Hirmler, Mulțescu, Mülroth (80, N. Mitu) – Șt. Nagy, Negrău, Vancea.

În acel sezon, federaţia a hotărât, lucru valabil pentru toate diviziile, ca returul să se desfăşoare după o ordine inversă etapelor din tur. Astfel că revanşa de la Arad a avut loc în prima rundă din retur. Din nou, victorie Poli, de astă dată cu 3-2. Unii arădeni susţin şi azi că acea victorie ar fi fost, de fapt, ”comandată” de ”sus”, de la Partid… Şi a promovat Poli.

2 COMENTARII

  1. Am fost la acel meci ca si la cel de la Arad . Poli a castigat cu 3-1 acasa si cu 3-2 la Arad . Acum dupa 28 de ani , la fel in meci decisiv : 2-1 si 3-1 . Fara drept de comentarii . In ultimii 45 de ani , POLI a castigat toate meciurile CHEIE sau decisive cu UTA . Pentru fanii aradeni e greu de digerat . Extrem de greu , mai ales ca sunt de aprox 10 ani in liga 2-a sau au fost chiar a 3-a . De specificat ca aceasta UTA nu e aceeasi cu cea cu titlurile . Ea este a 4-a CLONA a acelei echipe . Au fost ba UTA iatalianului Gandolffi , ba a FUZIONATEI cu Salonta , ba CESIONATEI cu Fortuna Covaci , ba a FALIMENTATEI dupa „era” Ionut chirila . Vorba edilului ; Cea mai POLI dintre POLI e MAI ADEVARATA decat aceasta UTA , a patra spita a fostei Batrane doamne .

LĂSAȚI UN MESAJ