Teza de doctorat a Codruței Kovesi, similară cu alte lucrări

224

Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara a finalizat analiza tezei de doctorat a şefului DNA, Codruţa Kovesi. Potrivit raportului, o parte din document prezintă similitudini cu alte texte, dar gradul de asemănare nu depăşeşte 5 procente.

„Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a consultat toate documentele puse la dispoziție de către autorii sesizării și de către persoana vizată şi a urmat toate procedurile legale pentru a analiza sesizarea menţionată mai sus.  În urma comparaţiei au fost excluse situaţiile în care s-a preluat identic din texte legislative (cf. Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucură de protecția dreptului de autor) şi rândurile identificate ca fiind similare cu lucrări publicate ulterior susținerii tezei de doctorat analizate. În urma acestui demers, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că 564 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate, sunt similare cu alte surse”, transmite UVT.

Astfel, membri comisiei din Timişoara au concluzionat că sesizarea care viza plagiatul a peste 4.700 de pagini este nefondată pentru 4.100.

„Având în vedere că teza de doctorat suspusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016 cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 %. În absenţa unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei în raport cu sesizarea. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4141 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate și parțial fondată pentru restul”, mai spun cei de la UVT.

Concluziile raportului au fost trimise la Ministerul Educţiei, care va hotărî definitiv dacă Laura Codruța Kovesi a plagiat sau nu.

LĂSAȚI UN MESAJ