20.4 C
Timișoara
sâmbătă 25 mai 2024

Telemeaua de Ibănești, protejată de Europa, se face cu saramură de… Orșova

Telemeaua de Ibănești a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu „denumire de origine protejată” (DOP).
Comisia Europeană a aprobat, în data de 15 martie 2016, cererea de înregistrare depusă de autoritățile române.

Telemeaua de Ibănești este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenite de la fântânile cu apă sărată din Orșova.
Numai că e vorba de satul Orșova, din județul Mureș, unde se spune că gospodinele se duc la izvor, la marginea satului, către Gurghiu, și aduc saramura gata preparată pentru murături sau pentru a se trata de reumatism.
Sarea care se scurge de pe dealuri are o concentrație atât de mare, încât, după ce aduc apa de la izvor, o pun în oală și după ce o lasă un timp pe sobă constată că stratul de sare care se depune este până la jumătatea vasului.
Telemeaua de Ibănești poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generație în generație.

Telemeaua de Ibănești a fost adăugată la lista celor peste 1.330 de produse deja protejate în Uniunea Europeană, disponibilă în baza de date DOOR.

Acesta este cel de-al treilea produs românesc de calitate care a obținut protecția la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, și “Salam de Sibiu” a fost protejat la Bruxelles, care s-a alăturat Magiunului de Prune Topoloveni în anul 2011.

Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404.
Cele mai multe produse protejate le deține Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nume greu din PSD crede că Mircea Geoană ar putea intra în finala pentru președinția României

Sociologul Vasile Dîncu (PSD) a explicat, sâmbătă, că Mircea Geoană este, în acest moment, un personaj credibil, având în vedere că ocupă cea mai...

Tronsonul Margina-Holdea se pare că totuși va avea un final fericit

Dacă nu ar afecta sute de mii de călători ce ar dori să folosescă nestingheriți Autostrada A1, cei 10 kilometri lipsă de la Margina...

Citește și :