Te Deum solemn la Catedrala Mitropolitană pentru ctitorul lăcașului. Foto

131

Cu prilejul aniversării vârstei de 96 de ani ai Majestății Sale Regele Mihai I al României, în după amiaza zilei de 25 octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara a avut loc un serviciu religios de o factură cu totul specială. Un sobor de preoți au oficiat un Te Deum solemn pentru cel ce este principalul ctitor al sfântului lăcaș.

Nu trebuie uitat că portretul regelui se află chiar la intrarea în Catedrală așa cum cer canoanele bisericii noastre ortodoxe. De o parte ctitorul iar de cealaltă parte ierarhul locului. Din 1946 cand au fost pictate portretele regelui Mihai, pe atunci tânăr și al mitropolitului doctor Vasile Lăzărescu nu au fost până în ziua de azi indepărtate nici măcar în perioada comunistă. Au fost acoperite cu doua icoane și nimeni nu s-a gândit să caute ce se află dedesubt. Astfel icoana celor trei ierarhi a acoperit portretul regelui. Iar după căderea în dizgrație și surghiunirea mitropolitului Lăzărescu la Cernica chipul acestuia a fost acoperit cu o icoana a sfinților Mihail și Gavril.

Abia în anii de după 1990 acestea au fost din nou descoperite așa cum merită pentru faptele lor demne de laudă.

Mai trebuie menționat că, tot aici în Catedrala Banatului a pășit Regele Mihai din nou prin porțile împăratești lucru permis doar capetelor încoronate ca o adevărată recunoaștere a rolului său de conducător uns. A fost o reînodare a ce s-a rupt la finalul anului 1947.

Din păcate la slujbă nu au asistat mulțimi de oameni ca în alți ani fiind prezenți doar o mână de susținători ai Casei Regale. Cu toții s-au rugat pentru sănătatea Regelui ce din motive de sănătate șubredă nu a mai putut veni în țară.

„Chiar dacă este la reședința sa din Elveția noi l-am simțit aici aproape de noi ca în alți ani. Are nevoie de rugăciunile noastre” a mărturisit un credincios ce ar dori să rămână anonim.

LĂSAȚI UN MESAJ