Taxa auto: mai aveți doar 20 de zile pentru a vă cere banii înapoi

150

Românii mai au la dispoziţie 20 de zile să-şi ceară de la ANAF banii daţi pentru taxa auto.

Altfel… îi vor pierde. În această situaţie ar putea fi aproape o jumătate de milion de şoferi care nu au făcut până acum nicio cerere de restituire a sumelor respective. Astfel, din 1.3 miliarde de euro, cât trebuie să returneze, Guvernul a plătit de trei ori mai puţin.

Aproape un milion de români au fost obligaţi 10 ani, din 2007 până în 2017, să plătească o taxă auto la înmatricularea unei maşini.

Oamenii îşi pot cere banii înapoi, dar nu toţi au făcut-o, deşi procedura a fost simplificată: trebuie să depună o cerere în care să indice datele personale şi un cont de virare a banilor.

Până acum la sediile ANAF s-au prezentat aproape 500 de mii de români care au solicitat restituirea taxei auto. Puţini dintre ei şi-au primit banii, în total 350 de milioane de euro. Cum însă aceste sume nu sunt suficiente, statul a anunţat că va suplimenta bugetul.

Cu încă o jumătate de miliard de euro. Cei care au cerut banii înapoi, încă mai aşteaptă.

Șofer: “Nu am reuşit să recuperez, doar am depus cererea.” 
Reporter: Când aţi depus?
Șofer: În primăvara cred. Mi s-a zis că mai târziu.”

Şoferii speră că li se vor returna banii cât mai repede, cu tot cu dobânzi.

Femeie: “Mi-am luat o zi de concediu.” 
Reporter: “Pe ce sumă?”
Femeie: 8 mii de lei. nu a fost greu să depun, dar mi-aş fi dorit mai multă amabilitate din partea funcţionarilor publici. 
ReporterCând credeţi că veţi primi banii?
Femeie: Sper că în 30 de zile, termenul legal de soluţionare a petiţiilor.”

Doar că procedura prevede că taxa auto poate fi restituită până pe 31 decembrie. Iar cei care au plătit timbrul de mediu trebuie să aştepte până în martie anul viitor.

Potrivit unor estimări, statul a încasat din taxele auto plătite la prima înmatriculare a maşinilor aproape 1.3 miliarde de euro. Pentru restituirea lor a alocat până acum doar 850 de milioane de euro, adică a rămas cu aproape o jumătate de miliard de euro în visterie.

Sursă: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ