Târgurile de animale, interzise în vestul ţării din cauza unei alerte de boală

1406

Direcţia Sanitar-Veterinară Timiş interzice organizarea de târguri de animale din judeţ. Măsura este luată din cauza unei alerte de dermatoză nodulară la bovine anunţată în Bulgaria.

„Evoluţia bolii în Bulgaria, la o lună de la confirmarea primelor focare, este foarte agresivă, boala răspândindu-se în şapte regiuni, la graniţa cu Macedonia şi cu Serbia. Având în vedere că judeţele din zona sud-vestică a României se află în situaţie de risc faţă de transmiterea acestei boli, datorită numărului important cu exploataţii cu bovine şi datorită biotipului propice pentru dezvoltarea insectelor hemetofage, se interzice funcţionarea aglomerărilor şi expoziţiilor de animale pentru specia bovine, în toate judeţele din sudul şi vestul ţării, printre care şi judeţul Timiş”, transmite DSV Timiş.

Totodată, orice suspiciune de boală sau caz de îmbolnăvire a bovinelor trebuie anunţată imediat la medicul veterinar al comunei.

Măsurile vor fi menţinute până la eliminarea riscului pentru boală.

Alertele nu se opresc aici! Ucraina a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că a descoperit un focar de pestă porcină africană. Astfel, autorităţile române impun restricţii la târgurile de animale şi în zona de nord şi nord-est.

„În data de 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor despre un focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova. Având în vedere gradul ridicat de risc pe care îl reprezintă pesta porcină africană în acest moment, prin posibilitatea de a pătrunde dintr-un teritoriu necontrolat, se procedează la închiderea târgurilor de animale vii, la interzicerea aglomerărilor şi expoziţiilor de animale, in judeţele din nord şi nord-estul ţării, aflate la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova”, mai anunţă DSV Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ