1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Tabără de vară la Jimbolia pentru copiii ce nu pot ajunge la mare. Foto

Nu cu foarte mulți ani în urmă existau forme de distracție, dar și de educație pentru copiii ce nu aveau mari posibilități de a călători pe timpul vacanțelor. Erau așa numitele tabere școlare. În cea mai mare parte au dispărut, lovite de greutățile bănești ale societății. Mai există câteva ici-colo, dar și acestea rezistă greu la diversele lipsuri.

Iată că unele inițiative private încă se mai luptă cu morile de vânt și se încăpățânează să le ofere elevilor cateva zile de vacanță cum poate unii nu au avut niciodată.

O doamnă inimoasă încă mai crede în rolul educativ al taberelor pentru copii. Sipos Ilona a început să se ocupe de organizarea de tabere cu scop social adresate celor mai lipsiți de șansă. Asociatia Părinților din Fabric a început de prin anul 2002 să ofere câteva zile de vacanță mai deosebită copiiilor cu situație socială grea, dar nu numai acestora. La început, aceste tabere erau localizate la lacul Surduc. Aici se îmbina distracția la malul apei cu drumețiile în pădure, dar și cu activitățile educative.

În timp, experiența acumulată a fost folosită pentru a porni la drum o nouă asociație ce dorea mai mult și cu rezultate mai superioare. Ilona Sipos s-a implicat mai mult și, astfel, a luat ființă Asociatia Umanitară ”Kohézió” în 2009.

Una dintre principalele acțiuni organizate de asociație este tabăra de vară ce se ține în fiecare an, în luna august. Tabăra se desfășoară în două reprize, de câte o săptămână fiecare. Ultima a avut loc la Jimbolia și s-a incheiat chiar acum vineri 25 august.

Anul acesta în tabăra socială pentru copii defavorizați din județul Timiș au participat copii din localitățile Lenauheim, Gătaia, Otvești, Jimbolia si Timișoara. Copiii localnici din Jimbolia au venit în tabără doar pentru a lua parte la activități, iar de dormit au dormit acasă.

Aceste tabere nu sunt exclusiv pentru copiii defavorizați, ci și pentru copiii care vor să învețe și să participe la diferitele activități, printre care ateliere meștesugărești, ateliere de pictură (pe lemn, sticlă, piatră,ceramică), ateliere de confectionat decoratiuni din materiale naturale (flori uscate,scoarță de copac, spice etc), ateliere de confecționat bijuterii (înșirat mărgele sau confecționat de brățări).

Pe lângă toate aceste activități desfășurate în sală, s-au mai organizat ieșiri la ștrand, tenis de masă, desene cu creta pe asfalt și multe alte distracții.

Copiii defavorizați sunt susținuți 100% din sponsorizări, iar cei din familii închegate cu posibilități materiale au trebuit să plătească doar un minim pentru a li se asigura mâncarea. Aceasta a fost destul de bogată și diversificată. S-a reușit asigurarea a trei mese (mic dejun, prînz și cină) cu doar 150 de lei pentru un sejur de o săptămână în cazul taberei din acest an). Transportul, cazarea, materialele didactice folosite pentru diverse activități au fost finanțate tot din sponsorizări.

Bunul mers al taberei este susținut din fondurile Asociației Umanitare „Kohézió”, din donațiile Fundației Comunnitas România (materialele necesare activităților) si al Grupului TEMAH (Temeswar-Arbeitsgemeinschaft Hamburg (TEMAH) din Hamburg Germania.
Ca un fapt inedit este practica celor de la grupul TEMAH de a susține elevii printr-o formă de a fi „nași de la distanță” a celor mici ce provin din familii cu probleme. Adică își asumă ajutorarea lor cu diverse materiale și sume pentru o perioadă mai lungă ca un sprijin de a nu abandona școala.

Asociatia Umanitară „Kohézió” are în evidență aproximativ 70 de copii dintre care cazuri sociale mai complexe sunt în număr de 40.

În cadrul natural al Jimboliei, cei mici au legat pietenii, s-au jucat, au învățat și unii au aflat că lumea e mai mare decât comunitatea de pe strada lor pe care mulți nu au părăsit-o niciodată. La plecarea către casă au primit și câte un pachet consistent cu ce vor avea nevoie pentru o perioadă de timp. În acest fel, ideea de tabără școlară încă mai rezistă cât de cât și oferă unor prichindei posibilitatea de a petrece o bucată de vacanță ce va rămâne în mintea lor ca ceva deosebit.

Foto: Valentina Sarosi

Alte subiecte :

Citește și :