Sute de mii de români riscă să fie amendați. Care este motivul

125
Legile sunt făcute pentru a fi încălcate! Asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale nu este respectată de români, dar nici de primarii care ar trebui să acorde amenzi celor care nu respectă legea.

Patru din cinci români nu îşi asigură locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Aceasta deşi există o lege, din 2008, ce obliga la asigurarea obligatorie a locuinţelor faţă de dezastrele naturale, populaţia nu se înghesuie să îşi asigure locuinţele.

Statisticile publicate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor arată că au fost asigurate împotriva dezastrelor numai 18,92% dintre locuinţele din România. Datele de pe site-ul acestei instituții au fost actualizate la 31 iulie 2019.

Valoarea despăgubirilor este de 10.000 de euro, pentru cei cu case de chirpici sau alte materiale uşoare (care au plătit poliţe de 10 euro pe an). În caz de producere a dezastrelor, cei care au case din cărămidă, BCA sau alte astfel de materiale primesc de la firma de asigurări cu care încheie poliţa echivalentul a 20.000 de euro.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, republicată, prevede că amenzile pentru neasigurarea locuinţei sunt de la 100 la 500 de lei. Dar nici locuinţele nu sunt asigurate în procent covârşitor, nici amenzi nu sunt aplicate.

Conform legii, responsabili cu aplicarea amenzilor proprietarilor care nu îşi asigură locuinţele împotriva dezastrelor sunt primarii. Dar, în general, majoritatea edililor-şefi nu aplică amenzi.

sursa – ziarulunirea.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ