Surprize la pompele de alimentare! Ce s-a întâmplat cu prețurile carburanților

717

Preţul benzinei a crescut cu 2,4%, iar cel al motorinei cu 3,1% în doar o lună, alimentate de scumpirea petrolului.

Preţul mediu al benzinei vândută la staţiile din România, era, la data de 26 aprilie, de 5,43 lei pe litru, potriv it datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene. La motorină, preţul mediu era de 5,55 lei pe litru.

Cu o lună în urmă, la data de 26 martie, preţul mediu al benzinei era, la noi, potrivit aceleiaşi surse, de 5,30 de lei litrul, iar cel al motorinei de 5,38 de lei pe litru.

Aşadar, în lei, în doar o lună, benzina s-a scumpit cu 13 bani litrul, iar motorina cu 17 bani pe litru. Procentual, majorarea a fost de 2,4% la benzină şi de 3,1% la motorină.

Scumpirile de la noi din ultima lună sunt în trendul evoluţiei preţurilor de pe continent.
Astfel, preţul mediu la benzină, calculat în euro, a crescut, în acelaşi interval, de la 1,358 euro pe litru la 1,40 euro. La motorină, preţul mediu ponderat calculat de cei de la Oil Bulletin a crescut, în ultima lună, de la 1,265 euro pe litru la 1,297 euro. Aşadar, scumpirile au fost, în medie, de 3% pentru benzină şi de 2,5% la motorină.
Preţurile la carburanţi din România sunt încă sub media europeană, dar nu sunt cele mai mici din Uniune, aşa cum se întâmpla în trecut. Cu un preţ mediu al benzinei de la noi de 1,166 euro pe litru, suntem mai scumpi doar decât Bulgaria, Lituania şi Polonia. La motorină însă, carburantul cel mai consumat în România, situaţia este diferită. La noi preţul mediu este, în euro, de 1,19 euro pe litru, iar preţuri mai mici decât la noi sunt în Austria, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Luxemburg şi Spania.

Continuarea pe economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ