Studenţii timişoreni au creat sistemul care ghidează singur maşina

56

Studenţii din Timişoara au fost provocaţi de cea mai mare companie producătoare de componente auto din oraş să conceapă un sistem inovativ.

Acesta a fost implementat cu succes şi se poate aplica pe orice maşină. Cu ajutorul lui, autoturismul este ghidat pentru a parcurge o anumită rută şi tot prin sistem se controlează viteza de deplasare.

La provocare au răspuns 35 de tineri, împărţiţi în 7 echipe. Ei au trebuit să creeze un sistem pentru mașină care să permită urmărirea unui traseu rutier marcat și controlul automat al vitezei de deplasare, precum și posibilitatea de a decide ruta de deplasare în cazul unor intersecții. De asemenea, pe un smartphone, sistemul dezvoltat trebuie să afișeze permanent viteza de deplasare și distanța parcursă din momentul începerii fiecărui traseu.

Sub coordonarea a 32 de mentori din Continental și din Universitatea Politehnica Timișoara, după 14 săptămâni de muncă asiduă, miercuri, 6 iunie, cele 7 echipe au concurat în cadrul probei finale. Fiecare echipă a avut la dispoziție un buget de 500 de euro, pe care l-au folosit la achiziția componentelor necesare. În timpul probelor, mașina a trebuit să raporteze la fiecare 0.5 secunde, atât viteza de deplasare, cât și distanța parcursă.

„Industria automotive ne provoacă zi de zi pe toți cei care contribuim la dezvoltarea acestui sector. Să creezi o mașină electrică ce decide ce traseu să urmeze într-o bifurcație, care să urmărească o rută marcată și să fie capabilă să și trimită datele către cloud, este un pas înainte în direcția electrificării, a conectivității și a conducerii autonome. Studenții care au participat la acest proiect au învățat nu doar cum să lucreze în echipă, ci și ce înseamnă rigorile unui proiect dus la bun sfârșit și au avut posibilitatea de a-și vedea ideile creative concretizându-se. Toți studenții care au luat parte la această competiție sunt învingători“, a spus dr. Christian von Albrichsfeld, managerul general Continental Automotive Romania.

Studentii au beneficiat de traininguri de specialitate, oferite de mentorii Continental. Câştigătorii au fost recompensaţi cu 6.000 de lei, locul secund cu 3.200 de lei, iar echipa de pe locul 3 a primit 1.600 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ