Stigmatizarea mamelor minore lovește pe nedrept!

133

Așa cum este în firescul lucrurilor, un partid ce se declară a fi social ar trebui să aibe o aplecare mai intensă pentru protecția oamenilor și a vieții lor sociale. Deputatul PSD de Timiş, Adrian Pau, nu trece indiferent peste o problemă ce tinde să se agraveze în țara nostră. Recent, a tras un semnal de alarmă în problema minorelor.

”Problema fetelor minore care au devenit mame este un fenomen îngrijorător în ciuda eforturilor guvernamentale din ultima perioadă. Din nefericire, nu prea sunt statistici oficiale conforme cu realitatea dar, este clar că în ultimii ani numărul minorelor care au devenit mame, unele chiar la 11, 12 sau 13 ani, a crescut alarmant în România. Este evident că societatea românească se confruntă cu o adevărată problemă în ceea ce priveşte educaţia sexuală, prevenirea sarcinilor şi mentalitatea. Toate acestea concură la creşterea nedorită a fenomenului ”copiilor cu copii”. Numărul mare al minorelor care fac avorturi este, de asemenea, generator de îngrijorare.

adrian-pauDin păcate nu vorbim doar despre minorele care nasc în urma căsătoriilor nefireşti dintre copiii din comunitatea romilor deoarece, se pare, că asistăm la un fenomen național. Este necesar ca societatea civilă şi autorităţile abilitate să manifeste o mai mare preocupare pentru diminuarea acestei stări de lucruri, cu atât mai mult cu cât numărul copiilor abandonaţi imediat după naştere a crescut simţitor.

La agravarea acestui fenomen se adaugă şi o situaţie de discriminare a mamelor minore în mass-media. Mă refer la prezentarea în diferite jurnale ale televiziunilor şi în presa scrisă a mamelor minore, supuse astfel unor privaţiuni de ordin intim și social. Știrile respective incriminează exclusiv persoanele de gen feminin. Astfel de prezentări unilaterale a așa-numitei vinovății a minorelor care au devenit mame poate constitui o discriminare! În nici un caz însă din cele prezentate în mass-media nu apar persoanele de sex masculin, respectiv taţii, fapt absolut reprobabil pentru că, în astfel de situaţii-limită partea de vină trebuie împărţită în mod egal între părinţi. În aceste condiții, mamele minore sunt din start dezavantajate, iar procesul de reintegrare socială va fi umbrit de stigmatul arătatului cu degetul…”, crede Adrian Pau.

LĂSAȚI UN MESAJ