Stenograme savuroase despre cum se împart fotoliile ministeriale. „Am reușit și io, pă niște căi, să o lipesc pe Oana undeva”

115

Fapta de trafic de influenta retinuta in sarcina fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, „exista, constituie infractiune si a fost savarsita de inculpat”. Aceasta este concluzia judecatorului Gheorghe Tudorel Zgondea de la Tribunalul Bucuresti, cel care l-a condamnat pe politician la 3 ani de inchisoare pentru coruptie. Decizia nu este definitiva.

Un proces in care Valeriu Zgonea a pledat nevinovat si a solicitat achitarea. Sentinta a fost data pe 3 februarie 2020, dar a fost motivata la inceputul acestui an. Magistratul arata ca pedeapsa de 3 ani de inchisoare a dat-o dupa ce a tinut „cont de modalitatea concreta de savarsire a faptei care imprima un caracter grav si de imprejurarile care releva o periculozitate sporita a inculpatului”.

Dumitru Dobrica a incheiat initial un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, pentru o sentinta de 2 ani de inchisoare pentru cumparare de influenta. Judecatorii au respins definitiv acest acord, asa ca in noiembrie 2020, fostul consilier judetean a fost trimis in judecata.

In dosar sunt mai multe interceptari, discutii ale lui Dumitru Dobrica cu fata lui, Ionela Dobrica, dar si cu Valeriu Zgonea. „Ma, voi ati facut imparteala la partid ca sa-i luati, sa-mpartiti colegiu’ lu’ ADRIAN si i-ati impartit colegiu’ lu’ OANA si pa ea n-ati pus-o nicaieri!”, se plangea Dumitru Dobrica, ca fiica-sa fusese lasata pe afara, initial, la impartirea functiilor.

La data de 22 aprilie 2013, DNA arata ca urmare a demersurilor facute de Zgonea, Ionela Dobrica a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala.

Tanara nu avea in acel moment pregatire de specialitate in domeniu (in 2012 a absolvit Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri din cadrul Universitatii Tehnice Bucuresti, din octombrie 2012 fiind masterand in cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior – „Ingineria Infrastructurii Transporturilor”).

Interceptarile telefonice si marturiile din acest caz sunt probe in dosarul din instanta.

„M-a sunat acum sefa de cabinet a lu Nica”

In acest context, Dumitru Dobrica i-a comunicat fiicei lui ca presedintele Camerei Deputatilor a asigurat angajarea unui sef de cabinet, specialist in domeniu, pentru a nu intampina probleme in activitatea pe care o va desfasura avand in vedere lipsa experientei acesteia. Discutia a avut loc pe 22 aprilie 2013.

Dumitru Dobrica: Da!
Ionela Dobrica: Aaa … m-a sunat acum sefa de cabinet a lu Nica (Dan Nica, ministru al Comunicatiilor- n.red.)!
Dumitru Dobrica: Da?
Ionela Dobrica: Sa-mi zica ca maine dimineata sa nu ma duc acolo singura, sa ma duc intai la Minister, ca merge Nica cu mine sa ma prezinte… Si m-a intrebat daca stiu despre ce e vorba si i-am zis ca inca nu stiu. Si mi-a zis ca este… mi-a zis Felicitari, doamna presedinte de la CNMSI!
Dumitru Dobrica: Pai… CMMSI ce este? Da, a zis ca sunt doua variante: ori subsecretar de stat…
Ionela Dobrica: Asa!
Dumitru Dobrica: …ori presedinte la Agentia… ei in cadrul lor, au o Agentie… Agenda Digitala mi se pare!
Ionela Dobrica: N-au, asta este CNMSI-ul. Da!
Dumitru Dobrica: Da, si te pune presedinte de Agentie. Ori…
Ionela Dobrica: Pai da. Asta a fost.
Dumitru Dobrica: …secretar de stat ori presedinte de Agentie.
Ionela Dobrica: Ori asta. Asta. Da. Inseamna ca gata!
Dumitru Dobrica: Inseamna ca n-a mai infiintat o… n-a mai infiintat…
Ionela Dobrica: Postul ala, da. Si mi-a dat asta.

Dumitru Dobrica: Da, da e bine. E foarte bine acolo, mi-a zis Vali ca-i….
Ionela Dobrica: Da!
Dumitru Dobrica: …si mai bine zice, asa dac-ar…
Ionela Dobrica: Da.
Dumitru Dobrica: Pai atunci du-te dimineata la Nica sa te…
Ionela Dobrica: Normal. Sa vad ce am facut!
Dumitru Dobrica: Hai! Si dupa aia vin si eu, imi spui ce-i acolo de facut. A zis Vali ca ti-a gasit un sef de cabinet bun…
Ionela Dobrica: Da?
Dumitru Dobrica: …care a lucrat in domeniu si stie cu ce se mananca si…
Ionela Dobrica: Perfect!
Dumitru Dobrica: Inseamna ca daca te-a felicitat, ti-a dat numirea.
Ionela Dobrica: Mmmh!
Dumitru Dobrica: Si cum? Te duci la Nica direct sau cum?
Ionela Dobrica: Da. Ma duc maine dimineata la Minister si vad ce…
Dumitru Dobrica: Hai! Bine!

Ancheta poate fi citită aici.

LĂSAȚI UN MESAJ