Statul învins de primii fulgi de zăpadă !

110

A început  de nici două zile să ningă, spre bucuria copiilor care abia așteptau sa-i tragă cu saniuțele  mamele și tații lor și a tinerilor îndrăgostiți, care își împart cu emoție primii bulgări, încă firavi, de zăpadă ai acestei ierni.

Și cam aici se termină bucuria iernii pentru restul natiei, întrucât, pentru ceilalți români  a început mai degrabă un coșmar mai lung decat veacul, vorba lui Aitmatov, din titlul ușor modificat al unuia dintre cele mai frumoase romane ale sale.

Căci, iată,  vedem cu toții ce s-a întâmplat de ieri până azi în Sudul României, în special, care, laolaltă cu minunata noastră capitală, București, s-a predat, la propriu, troienelor, abia căzute din înaltul cerului.

Mai vedem cum „liderii” politici, de la centru ori de pe la județe, orașe, orășele sau cătune uitate până  și de Dumnezeu, cad lați pradă impotenței realmente clinice în bătălia, atât de inegală pentru acești nevolnici prin definiție cu prima zăpadă, încât, realizezi, instinctiv, de ce țara asta are atât de puține  șanse să se ridice, măcar o dată la o sută de ani, „deasupra vremilor” !

Pesediști, liberali, uneperiști,  umaniști, o grămadă de râsu-plânsu, în cele din urmă, care n-au făcut altceva, în acest ultim sfert de veac, decât, în cel mai bun caz, să mențină iluzia că acest stat încă mai există! Cum și în ce fel, vedem cu toții la capătul fiecărei zile surse din viața noastră.

Glumind amar, mă tem că zăpada abia cazută pe capul bieților bucureșteni vine vârtos peste Carpați străbătând frumoasa Transilvanie și aburcându-se, deja, iată, la porțile mândrului Banat și a nu mai puțin mândrei sale capitale, Timișoara!

Să te ții atunci picioare frânte și capete așijderea, „grație” trotuarelor asuprite de gheața veșnic necurățată  de oamenii din administrația dlui Robu. Care, la fel ca și predecesorul dumisale, Ciuhandu, nu are a se teme de vreun contracandidat anume dinspre PSD-ul dlui Grindeanu, că nu e cazul, câtuși de puțin, la Primaria Timișoarei, însă de o iarnă un pic mai lungă și o idee mai grea, ar avea toate motivele să se teamă.

O dovadă în plus că suntem cu toții români, de la Carpați la Marea Neagră și că de la Râm ne tragem cu toții, câtă vreme în fața iernii, ne comportăm la fel: jalnic! Moștenirea culturală, tradițiile central-europene pălesc precum nevinovatul fulg de nea în contact cu aerul pe care-l respirăm, când vine vorba de a face administrație europenește,  așa-zicând! Sau, altfel spus, să ne ferească Cel de Sus de întâlnirile neprotocolare între „Generalul Iarnă” și statul care se sperie sincer de primii fulgi de zăpadă !

2 COMENTARII

  1. Norocul nostru, al bănățenilor ca inca nu avem zăpezile din tara, pt ca altfel si edilii noștri din banat , cu siguranță ar fi surprinși sa vadă zăpadă in luna ianuarie. Nimic nu se schimba in tara asta.Totul trebuie schimbat, începând cu clasa politică si terminând cu noi, simplii oameni , societate civila! Altfel așteptam sa facă cineva ceva, dar ce facem noi, societatea pt tara asta minunata. Sunt foarte curios sa vad citi bănățeni ar ieși in strada sa dea zapada la o parte din parcari! Pariu pe cit vreți , ca doar unu doi,restul ar cauta cu disperare locul lăsat liber de masina vecinului.ca de unii sunt fraieri , alții……! Felicitări pt articol. Mai multi ca dvs. Ar schimba societatea asta.

  2. Bine zis Dle Marcu.sa vedem edilii noștri din vest de ce sunt in stare după câteva zile de nins.ca de obicei sunt uimiți ca ninge in luna ianuarie.ce chestie!

LĂSAȚI UN MESAJ