Stațiunile balneare, mina de aur neexploatată a României. Chiar și așa, un loc din vestul țării a ajuns destinație de top

2175

O mină de aur zace neexploatată în România: stațiunile balneare. Chiar și așa, ultimii doi ani au adus o creștere neașteptată pentru acest segment.

Cum se face că, deşi o treime dintre resursele balneare ale Europei se află în România, nu ştim să ne promovăm, nu avem o strategie clară pentru investiţii? În toată această poveste, o mână de investiori au scos la lumină câteva locuri, le-au dat o faţă nouă şi au adus creştere de turişti. Numai în 2017 am asistat la un plus de 20% pentru vânzări în zonele dezvoltate, arată datele din piaţă. Iar dacă în trecut turismul balnear era asociat cu vârsta a treia, astăzi se observă o creştere a numărului familiilor cu copii şi a celor veniţi, în general, pentru prevenirea unor boli, dar şi pentru relaxare. Cu alte cuvinte, vorbim de mai multe staţiuni în care turiştii se pot bucura de resurse naturale extrem de generoase cu efect terapeutic: ape minerale şi termale, nămoluri terapeutice, saline.

Potrivit reprezentanţilor ANAT, dacă am avea la vânzare trei hoteluri Lotus în Băile Felix, le-am vinde fără probleme, turiştii fiind atraşi de hotelurile de la 3 stele în sus.

Felix, o destinaţie de top

Staţiunea Băile Felix este una dintre cele mai căutate, pe toată durata anului graţie instalaţiilor moderne şi diversităţii ofertei de petrecere a timpului liber. Facilităţile existente aici permit tratarea în condiţii optime a multor afecţiuni, bazele medicale dispunând de instalaţii performante pentru electroterapie, hidroterapie, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină şi alte operaţiuni specifice tratamentelor balneare. Acest loc permite şi efectuarea unui turism de relaxare, având bazine pentru înot, bazine cu apă termala şi hidromasaj de relaxare, topogane cu apă, şezlonguri şi numeroase terase. Totodată, piscinele hotelurilor sunt la standarde internaţionale şi oferă o oază de relaxare indiferent de anotimp. Preţul pentru o noapte de cazare începe de la 60 de lei de persoană, la hotelurile de două sau trei stele şi poate ajunge la peste 300 lei de persoană pe noapte, la hotelurile de cinci stele, potrivit agenţiilor de turism. Bineînţeles că pensionarii beneficiază de pachete speciale. În acelaşi timp, tichetele de vacanţă au un rol important pentru creşterea veniturilor.

Băile Herculane, patrimoniu istoric

Băile Herculane, deşi este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de tratament balnear din ţara noastră, se poate lăuda în prezent doar cu două-trei hoteluri, insuficiente pentru potenţialul pe care îl are. Paradoxal, staţiunea care altădată atrăgea cel mai mare număr de turişti, este astăzi între cele mai sărace în investiţii. În industria românească de turism, Herculane a fost întotdeauna comparată cu staţiunea Karlovy Vary (Cehia). Deşi cele două seamănă foarte mult, fiind singurele din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, staţiunea cehă aduce anual încasări de sute de milioane de euro, în timp ce la Băile Herculane vin din ce în ce mai puţini turişti. Totuşi, această staţiune oferă în continuare posibilităţi de tratament prin băile termale şi instalaţiile speciale pentru terapie. Potrivit ofertelor agenţiilor de turism, preţul pentru o noapte de cazare începe de la 53 de lei de persoană şi poate ajunge până la 105 lei pe noapte, la hotelurile de două sau trei stele.

O altă staţiune renumită este Sovata, un loc potrivit inclusiv pentru familiile cu copii. Aici se află şi singurul centru de tratament natural al infertilităţii din Europa, recunoscut la nivel internaţional. Statistic, în ultimii doi ani, din totalul turiştilor sosiţi aici, aproape 10% au fost străini.

Citește mai mult pe capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ