Srećna Nova Godina 2017! Revelion sârbesc cu pahare sparte şi multă distracţie la Timişoara VIDEO

6665

„Sve najbolje želim vam. Srećna nova godina 2017!”. Timp de câteva zile așa se vor saluta sârbii pravoslavnici. Deoarece aseară au sărbătorit cu mare fast și bucurie trecerea în anul 2017. Un act de corectare a calendarului întâmplat acum mai bine de patru secole în urmă, pe vremea papei Grigore al XIII-lea, încă nu este aplicat la fel de toate bisericile răsăritene. Unele s-au adaptat la calendarul corectat, altele, ca biserica rusă, ucraineană ori sârbă, se ghidează după vechiul calendar de pe vremea romanilor (iulian).

Dar toate acestea sunt amănunte ce țin de mai marii bisericilor. Populația bănățeană de etnie sârbă sau ucraineană știe că pe 13 ianuarie e prilej de mare sărbătoare și întâmpină anul ce se schimbă cu multă veselie. Chiar dacă unii, mai cu seamă cei din familiile mixte, au mai sărbătorit și cu două săptămâni în urmă.

La restaurantul Lloyd din centrul Timişoarei acestă tradiţie se respectă de 17 ani. Neobositul Javor Radovankovici se îngrijeşte în fiecare an să fie tot mai bine. Crede că revelionul de la restaurantul său a ajuns în timp un moment de distracţie de nivel internaţional. Estimează că anul acesta numărul oaspeţilor din străinătate, mai ales din Serbia. a depăşit numărul celor din ţară. Renumele a ajuns peste graniţe că aici este o distracţie de calitate.

Nu au lipsit vedete ale muzicii aduse din Serbia ca: Izvorinka Milošević, Mirjana Jovičin sau Jasna Djokic ce au încântat publicul cu muzica populară sârbească și muzică de petrecere din repertoriul ambelor etnii. S-a cântat chiar și în dialectul timocean. Totul a fost acompaniat de orchestra de virtuoşi condusă de Rada Radoslav.

La ora trecerii dintre ani au luat cuvântul doamna Irena Radojicic, consul al Serbiei la Timișoara, viceprimarul Dan Diaconu, Ognean Cirstici preşedintele Uniunii Sârbilor din România, Javor Radovankovici, gazda evenimentului. Toți au făcut urări de bine si multă prosperitate comunităților vecine și prietene de sârbi și români. Slavoljub Adnagi, deputatul minorității sârbe în Parlamentul României, a adresat la rândul său cuvinte de felicitare cu acest prilej.

Însuși prim minstrul Alexandar Vucic a trimis un mesaj de an nou adresat timișorenilor, în care a subliniat parcursul European al Serbiei si colaborarea perfectă cu autoritățile din țara noastră pentru un viitor comun pe plan cultural și economic.

Petrecerea nu putea fi totală dacă nu s-ar fi spart paharele de șampanie de podeaua localului, după o veche tradiție a comunității . În acest fel se vor sparge toate necazurile și vor rămâne doar faptele pozitive pentru noul an.

LĂSAȚI UN MESAJ