6.2 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Spitalele din Timiș, controlate la ,,sânge”! Vezi care sunt pericolele care îi pot afecta pe pacienți

Toate produsele biocide din categoriile care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Producătorii şi distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe.

Ministerul Sănătăţii a adoptat o serie de măsuri stricte de autorizare şi verificare a produselor biocide.

‘Măsurile imediate: toate produsele biocide din categoriile TP1 (n.r. – pentru dezinfecţia tegumentelor) şi TP2 (n.r. – pentru dezinfecţia suprafeţelor), care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare, vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Producătorii şi distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe’, precizează Ministerul Sănătăţii.

De remarcat că, legat de acest dosar al produselor de igienizare folosite, adesea,  impropriu,  Spitalul Judetean din Timișoara a fost implicat anul trecut într-un incident cu urmări dramatice, care s-a soldat cu moartea arhitectului Anca Petrescu.

Aceasta a fost internată la vremea respectivă în spitalul timișorean, în urma unui accident de circulație suferit în apropiere de Timișoara.

Anca Petrescu a decedat, cel mai probabil, ca urmare a unei infecții contactate în perioada spitalizării sale la Județean. Întrucât familia victimei a solicitat o anchetă în speța medicală respectivă, cazul este, în prezent, cercetat de o echipă de procurori, urmând, probabil, să ajungă în instanță.

Potrivit MS, testele vor fi efectuate pentru fiecare acţiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acţiuni diferite (bactericid, sporicid şi virulicid), atunci producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

O măsură nouă luată de MS este aceea potrivit căreia, la intrarea pe piaţă a unui produs biocid nou din categoriile TP1 şi TP2, producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată.

‘Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, două acţiuni diferite (bactericid şi sporicid), atunci producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte patru buletine de analiză, două pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide’, arată MS.

 

Sursa: dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și-a depus candidatura la președinția Consiliului Județean Timiș din partea Alianței PSD-PNL | FOTO-VIDEO

Președintele Camerei Deputaților și șef al PSD Timiș, Alfred Simonis, și-a depus, vineri, candidatura la președinția Consiliului Județean Timiș din partea Alianței PSD-PNL la...

Nicolae Robu și-a depus candidatura pentru Primăria Timișoara | FOTO-VIDEO

Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL, și-a depus vineri, 26 aprilie 2024, candidatura pentru funcția de primar al Timișoarei și a fost validat...

Citește și :