Specialiști: Acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă. Unele restricţii sunt încă necesare

16

Situaţia Covid-19 în România urmează un trend descendent în ultimele 60 de zile consecutive, însă acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă, astfel că având în vedere şi potenţialul de evoluţie a variantei Delta este necesar ca unele restricţii sa rămână in vigoare în continuare, conform unei evaluări a situaţiei actuale şi a perspectivei de evoluţie a COVID-19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Vaccinarea trebuie să se afle în continuare în centrul strategiei de gestionare a COVID-19, menţionează autorii cercetării, scopul campaniei de vaccinare fiind de a reduce numărul îmbolnăvirilor, deceselor şi spitalizărilor, însă până acum au fost vaccinate doar 4.640.000 de persoane cu schema completă.

„Până la data de 9 iulie 2021, la nivel naţional, au fost administrate un număr de peste 9.100.000 de doze de vaccin. În ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate, peste 4.640.000 de persoane sunt vaccinate cu schema completa, iar 170.000 au primit doar prima doza de vaccin. Vaccinurile utilizate până în prezent au fost Pfizer Biontech 79.1%, Astra Zeneca 9.3%, Moderna 7.9% si Johnson 3.7%”.

Toate persoanele eligibile pentru vaccinare ar trebui să depună toate eforturile pentru a se vaccina, atât cu prima, cât şi a doua doză de vaccin. Până în prezent acoperirea vaccinală nu depăşeşte 40% la nicio grupă de vârstă. În ceea ce priveşte grupele de vârsta cu risc de dezvoltarea unor forme mai severe de boala (peste 60 de ani), în medie 1 din 3 persoane eligibile a ales să se vaccineze.

Acoperirea geografică – deşi doar în 2.3% din unităţile administrativ teritoriale se înregistrează acoperiri vaccinale ce depăşesc 30%, se observă un progres al vaccinării în ultima lună   Din punct de vedere al adresabilităţii, maximul a fost atins în luna aprilie 2021, in ultimele 30 de zile înregistrându-se o medie de 10.000 de persoane pe zi, dintre care jumătate aleg vaccinul monodoză” conform INSP.

„Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arata ca următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanţial in ceea ce priveşte infecţiile şi spitalizările. Având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei este necesara monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum şi la obţinerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta.

Având in vedere potenţialul de evoluţie a variantei Delta in Romania si acoperirea vaccinala scăzută in rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricţii sa rămână in vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măştii de protecţie in zone aglomerate, pieţe, magazine, transport in comun. Este importantă menţinerea unor obiceiuri bune de prevenţie, care reduc la minimum transmiterea, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru operatorii economici.

Totodată restricţiile privind reîntoarcerea din călătorii internaţionale vor trebui să rămână în vigoare si in perioada următoare. În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricţiilor economice şi sociale la nivel local, regional și național”, mai spun experții.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ