Solicitare: decontarea integrală a costurilor de transport ale elevilor navetiști

149

Rectorul UVT Marilen Pirtea susține inițiativa Asociației Elevilor din Constanța de a solicita decontarea integrală a costurilor de transport ale elevilor navetiști.

Conducerea UVT susține că s-a discutat mult în această perioadă a Bacalaureatului și a admiterilor despre statistici, numere, elevi care au absolvit sau nu, elevi admiși la universitate sau nu. Există un grup de copii însă care nu e inclus în niciuna dintre aceste statistici, nici în cele legate de Bacalaureat, nici în cele privitoare la admiteri. Acest grup este cel al elevilor care ies din învățământ înainte de a termina clasa a XII-a.

Conform UNICEF, 19% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani abandonează liceul. Cauza ce stă în spatele abandonului este cel mai adesea sărăcia. Copiii ce provin din mediul rural au un risc cu 30% mai mare de a renunța la studiile preuniversitare decât colegii lor din mediul urban.

În acest context, rectorul UVT, Marilen Pirtea, sprijină cu tărie inițiativa Asociației Elevilor din Constanța (AEC) de a solicita decontarea integrală a navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

”Consider că demersurile acestora sunt mai mult decât binevenite, măsura propusă fiind o necesitate în lupta împotriva abandonului școlar, a sărăciei și a excluziunii sociale a copiilor din mediul rural. Nu se poate să prevedem în Constituție dreptul la educație publică gratuită, dar să limităm accesul propriu-zis al copiilor la școală. Nu se poate să ignorăm în continuare faptul că în România unul din cinci adolescenți renunță la studii. Suntem printre primele state din UE în ceea ce privește abandonul școlar; în Bulgaria, procentul este de 12,9%, iar în Ungaria e 11,4%”.

De asemenea, dincolo de aspectele ce țin de echitate, există și aspecte economice care fac cu atât mai importantă sprijinirea elevilor din mediul rural. Cercetări științifice au arătat că înzestrarea naturală nu ține cont de statutul în societate. Se nasc copii talentați și inteligenți și în familiile din mediul rural, cu nivel de educație mai scăzut și cu venit mai mic. De modul în care reușim să îi integrăm pe acești copii în școală depinde viitorul lor. Ce vrem, cetățeni integrați, care plătesc taxe și facturi și asigură bunăstarea familiei, sau asistați social? Deja avem zone în România, cum este Timișoara, unde șomajul este aproape zero și unde astfel de tineri sunt căutați de către angajatori. Pentru a susține o economie în dezvoltare, trebuie să asigurăm pregătirea de personal calificat, de experți și profesioniști a căror activitate să mărească competitivitatea economiei noastre.

”Așadar, izolarea copiilor din mediul rural, prin lipsa de politici care să faciliteze accesul lor la educație, devine nu doar o problemă de echitate, ci și o problemă de competitivitate a economiei românești. Nu ne aflăm în postura în care să ne permitem să neglijăm potențialul acestor copii, și nici nu ar fi etic să o facem. Eliminarea plafonului sumelor decontate pentru transportul elevilor navetiști va costa mult mai puțin statul român decât efectele ignorării tinerilor din mediul rural. În concluzie, sprijin solicitarea lansată de Asociația Elevilor din Constanța, solicitare a cărei miză depășește limitele sectorului educațional. Profit de acest prilej pentru a felicita Alianța Elevilor din Constanța pentru aderarea la Coaliția Națională pentru Modernizarea României și le lansez invitația de a colabora  pe teme de interes comun pentru modernizarea învățământului românesc” , a adăugat rectorul UVT.

 

LĂSAȚI UN MESAJ