Societatea Timișoara cere înlăturarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități

118


Obișnuită să ia poziție tranșantă în orice chestiune ce aduce atingere mersului spre o societate a normalității, Consiliul de conducere al Societății Timișoara este indignată la aflarea veștii că foștii torționari și-au ridicat monument de aducere aminte.

„Societatea Timișoara a aflat cu consternare și indignare despre episodul recent al dezvelirii la Cimitirul Eroilor din Pitești al unui „monument” dedicat „eroilor” fostei Securități, în cadrul unui eveniment organizat de către o asociație a cadrelor în rezervă care provin din fosta poliție politică și din moștenitoarea acesteia (SRI).

Acțiunea s-a petrecut chiar în orașul în care s-a derulat în perioada comunistă, sub coordonarea Securității, unul dintre cele mai cumplite experimente carcerale din lumea dominată de către sovietici, care și-a propus „reeducarea deținuților” prin torturi și dezumanizări inimaginabile.

A gratifica astăzi memoria călăilor chiar în orașul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige și umilitoare lovituri victimelor Securității reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturați și o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică.

Calificat de către Alexandr Soljenițîn drept „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, Experimentul Pitești ar trebui să reprezinte pentru generațiile de astăzi un prilej de rememorare critică a trecutului comunist și a moștenirii sale traumatice, nicidecum o invitație la „ștergerea urmelor” celor vinovați și la glorificarea ororilor acestora.

Depășirea trecutului traumatic nu se poate face prin uitare și minciună, ci numai prin cunoașterea onestă a adevărului istoric și prin indicarea neechivocă a vinovaților și a faptelor acestora.

Având în vedere toate cele expuse mai sus, solicităm autorităților publice din zonă să se sesizeze și să ia măsurile cuvenite pentru înlăturarea acestui „monument” jignitor pentru memoria victimelor comunismului.”