Şoc în Franţa! Sondajele de opinie o dau favorită la prezidenţiale pe extremista Marine Le Pen

218

Liderul Frontului Naţional, Marine Le Pen, este creditată cu prima şansă la preşedinţia Franţei, conform ultimului sondaj privind intenţia de vot la prezidenţialele din primăvară.

Liderul extremei drepte franceze l-a devansat pe Nicolas Sarkozy cu opt procente, având 29% din intenţia de vot şi cu 15 procente mai mult decât candidatul stangii, Jean-Luc Mélenchon, potrivit sondajului Ipsos.

Deşi Alain Juppe rămâne favorit la preluarea preşedinţiei Franţei, ultimele rezultate ale sondajelor nu fac decât să confirme ascensiunea discursului populist la nivel global, care o avantajează pe Marine Le Pen în cursa pentru Elysee, în contextul votului pentru Brexit şi victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA.

„Dacă Trump este posibil, atunci orice este posibil. Nimic, de acum înainte, nu va fi posibil de anticipat. Nu cred că Le Pen va câştiga, dar nu este imposibil, şi asta parţial din cauza faptului că oamenii şi-au pierdut interesul pentru politică şi s-au concentrat pe personalitatea candidaţilor. Cetăţenii parcă ascultă din ce în ce mai puţin şi par din ce în ce mai puţin îngrijoraţi dacă afirmaţiile candidaţilor sunt adevărate sau nu. Sunt mult mai atenţi la prestaţia candidaţilor, la modul teatral în care îşi expun ideile. După cum bine ştim, un fascist poate avea o prestanţă foarte bună”, a declarat filosoful Bernard-Henri Levy.

LĂSAȚI UN MESAJ