Soarta locomotivei cu abur din Reșița, scoasă la licitație, este incertă

404

Pierd reșițenii una dintre locomotivele istorice sau nu? Aceasta este întrebarea la care nu pot răspunde decât autoritățile locale din Reșița. Licitația unde ar fi urmat să fie vândută una dintre locomotivelor muzeului a fost amânată, iar Primăria are drept de preemțiune asupra lor. Singurul impediment care ar sta în calea municipalității ar fi restricțiile financiare.

Una dintre locomotivele muzeului din Reșița este scoasă la vânzare de lichidatorul  unei societăți comerciale. Firma, Uzina Producătoare de Mașini Reşiţa, a donat în 2011 toate cele 14 locomotive ale muzeului unei fundații non-profit, UDR,  care să administreze patrimoiul de interes național. Ulterior, aceeași societate a făcut o donație de 150.000 de lei fundației. Când uzinele au intrat în insolvență, instanța a decis că donația a fost făcută ilegal și că banii trebuie recuperați. Cum fundația este non-profit, lichidatorul judiciar nu a avut cum să recupereze suma de 150.000 de lei. Așa că a scos la vânzare singurul bun al acesteia, Muzeul de Locomotive, mai exact una dintre locomotivele de istorie.

Vestea bună în toată afacerea cu iz penal este că Primăria Reșița poate cumpăra ea locomotiva și astfel ar păstra patrimonial orașului intact.

„Am demarat discuții cu Direcția de Cultură și Primăria Reșița, iar ei au drept de preempțiune, așa că, neputând fi scoasă din patrimoniul național, discutăm cu ei pentru a vedea oferta. Abia dacă nu ne înțelegem cu Primăria va fi un nou termen de licitație”, spune executorul judecătoresc Gheorghe Brad din Moldova Nouă, cel care a inițiat procedura de executare silită.

Iar autoritățile locale par dispuse să scoată din bugetului orașului 150.000 de lei pentru a salva locomotiva, una dintre simbolurile Reșițe.

Muzeul locomotivelor cu abur are o importanță deosebită pentru reșițeni și vrem să le păstrăm în patrimoniul nostru. Am avut mai multe discuții cu doamna Lăcrămioara Chebuțiu, președinta Fundației UDR, și facem tot posibilul să găsim o soluție pentru ca acest muzeu să rămână reșițenilor”, spune primarul Ioan Popa.

Momentan nu a fost stabilită o nouă dată pentru licitație.

LĂSAȚI UN MESAJ