Eveniment important în calendarul ortodox: Sfântul Ștefan, tradiții și obiceiuri

104

Eveniment important în calendarul ortodox. În 27 decembrie, creștinii îl serbează pe Sfântul Ștefan.

Acesta este unul dintre ucenicii lui Iisus și primul martir al Bisericii. Misiunea Sfântului Ștefan era aceea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Având harul divin al minunilor, Sfântul Ștefan a stârnit mânia autorităților iudaice, care l-au chemat la judecată în fața Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzându-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea.

În fața Sinedriului, Ștefan și-a prezentat argumentele solide din scripturi, arătând că legea se împlinește prin Hristos, adică prin Mesia, dar nu a reușit să-i convingă pe judecători, fiind alungat din cetate și lovit cu pietre. Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat.

O veche tradiție spune că de ziua Sfântului Ștefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfățisează pe acest martir. Astfel, cei care au probleme de sănătate se vor vindeca. Potrivit tradiției, pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă, aprinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ