15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Sesiune de informare privind protecția consumatorilor și siguranța alimentelor VIDEO

Așa cum este deja un vechi obicei din anii trecuți, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, în colaborare cu Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a organizat în data de 5 mai ora 10.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT – Sala Banat, un seminar de informare cu privire la noutăți legislative și reglementări în vigoare cu impact asupra activității agenților economici, cu precădere a celor din industria HoReCa. Campania este mai veche și vine în întâmpinarea mediului economic pentru a fi cât mai bine informat cu legislația în continuă schimbare.

Tematica abordată a vizat:
– Proceduri. Contravenții. Sancțiuni. – în domeniul protecției consumatorilor
Legislația care reglementează controalele oficiale în domeniul siguranței alimentelor:
 Regulamentul (UE) 625/2017 al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene, privind controalele oficiale şi alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecție a plantelor;
 Regulamentul (CE) nr. 627/2019 de stabilire a unor modalități practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 625/2017 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale;
 Regulamentul (CE) nr. 178/2002 – Legea alimentului, cu modificările şi completările ulterioare.

Tematicile au fost susținute de: Mihai-Alin GUBANDRU, Comisar Șef Adjunct și Niculina MIRCEA, Comisar Superior din cadrul CJPC Timiș; Dr.Flavius NICOARĂ, Director Executiv și Dr.Corina PĂDURARIU, Consilier SCAIEI (autorizări, activități import-export) din cadrul DSVSA Timiș.

Seminarul s-a desfășurat într-o manieră interactivă, sub forma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri punctuale pe anumite chestiuni întâlnite cel mai frecvent în practică.
Participarea a fost gratuită pentru membrii CCIAT.

Doctorul Flavius Nicoară a avut amabilitatea să lămurească câteva chestiuni pentru cititori.

– Ce aduce nou seminarul de azi?
– Astăzi abordăm cel mai important regulament european. Regulamentul 625 care este un regulament complect din punctul de vedere al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, în care sunt precizate absolut toate atribuțiile pe care le are autoritatea de control. Adică ANSV prin direcțiile sanitar veterinare începând de la autorizări, înregistrări. Modul în care se preconizează să se facă controalele, în urma unor analize de risc care se fac în urma unor evaluări și a unor audituri și niște condiții de reglementrare în linii mari în care vom preciza încă odată toate lucrurile importante de care trebuie să țină cont agenții economici care activează în domeniul sanitar veterinar, al alimentației populației.
– DIn observațiile din teren rezultă că agenții economici nu sunt bine puși la punct despre legislație și noutățile ei?
– Din controalele pe care le efectuam permanent, cea mai mare parte din ei sunt puși în temă cu legislația. Problemele care sunt apar ca urmare a nerespectării unor reguli (minime) de igienă și de depozitare. Adică nu se referă efectiv la nerespectarea rregulamentelor. Pentru că orice unitate care activează în acest domeniu pwentru a-și desfășura activitatea este supus unui proces de autorizare sau înrewgistarea de ctre Direcția Sanitatr Veterinară. Drept pentru care nici o unitate, niciodată, nu va putea funcționa până nu va fi autorizată de către noi. Apoi urmează o analiză de risc, așa cum am spus, ca urmare a unei evaluări a unei altă inspecție sanitar veterinară, deci, atunci când funcționează sunt conform din toate punctele de vedere.

Că pe parcurs mai apar probleme legate de igienă, manipulare, probleme de personal, astea sunt chestiuni minore dar care sunt sancționate.
– Pentru populația carfew nu știe prea multe despre regulamente spuneține ce noutăți deosebite sunt?
– Nu! Pentru că acest regulament se adresează cu preponderență și principal unităților agenților economici. Atât timp cât se respectă legislația sanitar veterinară, facem și recomandare ca cetățenii să cumpere doar din unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar.
Și profit de ocazie să le transmis încă odată un mesaj.
Vă rog să nu cumpărați produse din on-line pentru că respectivele produse, în marea lor majoritate, sunt produse de unități care nu sunt supuse controlului sanitar veterinar… Acestea sunt foarte greu de verificat și depistat. Avem acțiuni comune cu IPJ în care încercăm să depistăm aceste unități dar din păcate rezultatele nu sunt prea bune…

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :