Semnal de alarmă! Unul dintre cele mai folosite materiale de construcţie ar putea fi interzis. Reabilitarea blocurilor din Timişoara ar putea fi afectată

5496

Unul dintre cei mai importanţi producători de materiale de construcţie din România trage un semnal de alarmă, prin intermediul unei scrisori deschise adresate Guvernului, pe care îl acuză că vrea să elimine polistirenul la construcţia şi reabilitarea termică a locuinţelor, în favoarea vatei bazaltice. Motivul invocat de Guvern ar fi, se pare, creşterea securităţii la incendiu a construcţiilor.

Acest lucru va duce la dispariţia unei industrii de 100 de milioane de euro, dar şi la creşterea preţurilor locuinţelor.

„Este de neînţeles cum ţări dezvoltate precum Germania, Austria şi celalte ţări şi-au izolat clădirile cu polistiren la un preţ cât jumătate din preţul vatei bazaltice, iar România, o ţară cu un venit pe cap de locuitor de până la cinci ori mai mic, trebuie să plătească dublu şi acest lucru, numai dacă vata bazaltica ar fi disponibila în România la nivelul cererii sau necesităţilor”, se arată în scrisoarea deschisă a producătorului.

Una dintre consecinţele folosirii vatei bazaltice, care are un cost dublu faţă de termosistemele bazate pe polisiren, este de a duce la creşterea preţurilor construcţiilor noi, dar şi a apartamentelor din blocurile ce urmează a fi reabilitate termic. Şi lucrările de reabilitare vor fi mai scumpe, datorită preţului mai mare la vată bazaltică, importată.

România trebuie să reabiliteze blocurile până în 2020 şi există posibilitatea activării procedurii de infrigement împotriva ţării noastre de către Comisia Europeană, la fel cum s-a întâmplat în cazul Ungariei, obligată să plătească 15.000 de euro pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ