Semnal de alarmă de la MS. Numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut!

65

Saptamana trecuta numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut cu peste 20% fata de nivelul asteptat, au anuntat autoritatile sanitare.

În urma acestor date, specialistii au declarat  debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei saptamani. Specialistii recomanda triajul epidemiologic zilnic, în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sanatatii a facut un apel si catre populatie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandarilor specialistilor pentru evitarea îmbolnavirilor si a raspandiri virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
  • Igiena adecvata a mainilor, în vederea reducerii raspandirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
  • Continuarea vaccinarii antigripale

În functie de situatia epidemiologica din fiecare zona, unitatile sanitare sunt responsabile sa introduca limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in sectiile cu risc crescut. La nivel national, numarul total de viroze respiratorii acute  în saptamana precedenta a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare fata de 2018. Saptamana trecuta s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripa clinica, fata de 80 cazuri în 2018 în aceeasi perioada a anului trecut. Numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 10, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima saptamana.

Cea mai eficienta metoda de a evita îmbolnavirea  este vaccinarea.

sursa – lugojinfo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.