Semmeringul Bănățean – o destinație pentru minivacanța de 1 Mai

1073

Cu toate că trenul pe calea ferată Oravița – Anina nu are un orar special în acest week-end prelungit, de 1 Mai, ar putea fi o opțiune pentru cei care vor să parcurgă această minunăție a tehnicii. Supranumită Semeringul Bănățean, această cale ferată de de 33,4 kilometri este de o rară frumusețe.

Făcând recurs la istorie, să amintim că acest traseu s-a construit la numai nouă ani după ce s-a dat în exploatare linia Gloggnitz – Murzzuschlag din Austria, vestită prin problemele de construcţie ce au fost întâmpinate la traversarea muntelui Semmering.

Frumuseţea peisajului din ceea ce e acum Caraş-Severin şi performanţa construcţiei l-a determinat pe baronul Schlagintweit să o compare cu linia de cale ferată a Semmeringului şi să încerce să facă cunoscută lumii această zonă sub denumirea de „Elveţia bănăţeană” sau „Semmeringul bănăţean”. Societatea Privilegiată a Căilor Ferate de Stat Austriece exploatează linia din anul 1863 pâna în 1891, când va fi naţionalizată şi trecută în exploatarea MAV, conform condiţiilor iniţiale puse în actul de concesiune.

În anul 1918, conform dispoziţiei Tratatului de Trianon, calea ferată Oraviţa – Anina trece în proprietatea statului roman, fiind exploatată pâna azi de Administraţia CFR.

Construcţia din munţi a impus realizarea unor lucrări importante, aşa că pe 33,4 km au fost construite 14 tuneluri cu o lungime totală de 2084 metri (tunelurile săpate în calcarul dur rezistă bine şi astăzi), zece viaducte cu o lungime de 843 metri, ziduri de sprijin al versanţilor pe o lungime de 9946 metri şi tăieturi în munţi pe o lungime de 21171 metri.

Cei care vor să facă această călătorie, pentru frumusețea ei turistică, pot pleca zilnic din Oravița, la ora 11.15 și ajunge în Anina la 13.05. Din Anina, trenul pleacă la 14.40 și ajunge la Oravița la 16.31. Acest orar este valabil până în 30 septembrie 2017 iar de la 1 octombrie trenul pleacă din Anina la 13.30, stând doar 25 de minute în orașul montan. Prețul unui bilet este 10 lei dus și 10 lei întors.

LĂSAȚI UN MESAJ