7.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Șefa Societatății de Epidemiologie: Suntem într-o fază de transmitere comunitară susținută

Președintele Societatății Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a declarat că evoluția numărului de cazuri de coronavirus este legată comportamentul populației, care nu respectă regulile de prevenție. Ea a mai arătat că nu există o ordine clară a simptomelor care delanșează boala Covid-19, însă apariția mai multor semne poate fi considerată un semnal de alarmă.

Doina Azoicăi a declarat luni, la Digi24, că situația din ultimele două săptămâni poate lăsa impresia că ne aflăm pe un platou cu 1.000 – 1.500 de cazuri noi pe zi, însă, avertizează ea, tendința este de creștere: de la 84 de cazuri noi la suta de mii de locuitori s-a ajuns la 89 de cazuri noi.

„Este o creștere, dar nu exponențială”, a punctat Doina Azoicăi, adăugând că situația trebuie ținută sub control.

Una din explicațiile pentru această evoluție este aceea că „scade comportamentul preventiv al populației”, a mai spus președinta Societății de Epidemiologie. Potrivit ei, am ajuns într-o fază de „transmitere comunitară susținută” a coronavirusului, care poate duce inclusiv la dezvoltarea unor focare. Ea a dat exemplu stațiunile de la munte și de pe litoral, unde sunt mari aglomerări de oameni în concediu și nu toți repectă măsurile impuse, de purtare a măștii și distanțare socială.

Există o ordine a simptomelor care declanșează Covid-19?

Întrebată despre o ordine a instalării simptomelor care declaneșează boala Covid-19, Doina Azoicăi a spus că „este foarte variabilă succesiunea simptomelor, însă e cert că populația trebuie să fie atentă la faptul că o febră care apare pe fondul unor manifestări respiratorii trebuie considerată o manifestare a unei posibile infecții”.

Ea a mai precizat că durerea de cap, astenia, durerea în gât sunt de asemenea simptome care pot indica declanșarea bolii, însă febra rămâne cel mai des întâlnit simptom.
Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ziua internațională a securității și sănătății în muncă

ITM TIMIȘ organizează luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11, la sediul instituției din loc. Giroc, str. Calea Timișoarei nr....

Mai multe spitale din Timișoara se pregătesc să ,,tragă obloanele”. Ce se va întâmpla cu miile de pacienți dacă fondurile cerute nu vor veni...

Situația financiară a marilor spitale rămâne una critică, în ciuda semnalelor trase în mod repetat de conducerile unităților sanitare. Marile spitale din Timișoara se confruntă,...

Citește și :