Sechestrări în scopul desfășurării traficului de carne vie. Ghid de supraviețuire

389

Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară, a declarat, pentru Mediafax, că sunt câteva lucruri care trebuie evitate pentru ca tinerele să nu ajungă victime în rețelele de trafic de persoane, printre acestea fiind relațiile online cu necunoscuți sau iubiții care trec rapid la șantaj.

„Prevenirea răpirilor și a sechestrărilor de persoane în scopul desfășurării traficului de carne vie, este o chestiune pe cât de serioasă, pe atât de complicată, complexă și contradictorie. Nu mai e deloc o noutate că manifestări sociale proprii unor vremuri despre care credeam că fac strict obiectul cercetării istorice, cum ar fi sclavia ori pirateria, iată că ne trezesc brusc și violent din confortul iluzoriu, și ne pun în situația pe care nu ne-am fi închipuit-o sub nici o formă, de a le confrunta”, spune Valeriu Șuhan, fost ofițer de poliție judiciară.

Tocmai de aceea este complicat să creezi un „ghid” legat de „ce nu trebuie să faci” pentru a fi sigur că nu ajungi victima unor rețele de trafic de persoane.

„Dintre toate sfaturile uzuale adresate tinerelor fete și anume:

-să nu intre în discuții cu persoane cunoscute întâmplător

– să nu schimbe numere de telefon cu acestea, ori alte date care ar putea duce la identificarea și localizarea lor exactă

– să nu se angreneze pe rețelele de socializare în conversații cu „prieteni” virtuali și să nu dea curs invitațiilor de orice natură ale acestora

– să citească cu atenție și să-și însușească politica de securitate în mediul virtual

– să fie atente la ce mâncă ori beau, fie că și-au comandat ele, dar mai ales dacă le-au fost oferite

– să nu se urce în mașini cu necunoscuți ori ocazionali

Asupra unuia singur m-aș opri cu mai multă insistență. E vorba de comportamentul consecutiv șantajului. Se știe deja că modus operandi cel mai cunoscut și aplicat, este șantajul emoțional consecutiv acțiunii unui „lover boy”. Acesta o seduce pe fată, întâlnirea amoroasă este filmată în secret, iar ulterior, fata este amenințată că imaginile respective vor fi făcute publice dacă, evident, nu îl „ajută” pe individ să câștige banii necesari pentru a ieși dintr-o „încurcătură” închipuită. Ajutorul trebuie să fie dat sub forma prostituării nefericitei copile, iar de la prima cedare, totul este pierdut. „Lover boy” devine „gelos”, începe s-o bată, sfârșind prin a o vinde unui alt nemernic.

Viața fetei ăleia se va fi încheiat, deși ea continue să respire… Cam ăsta e scenariul. Trist, urât, pervers, subuman dar, real. Se întâmplă acum, printre noi. Ei, acestor fete le-aș recomanda ca din momentul primei vorbe a șantajului, să fugă direct în brațele mamei și ale tatălui și împreună să meargă direct la poliție. Cu siguranță nu toți polițiștii sunt din categoria celor pripășiți întâmplător în meseria asta, așa încât pe de-o parte copila este ajutată să nu cadă în capcană, iar pe de alta, poliția mai prinde un capăt de fir din rețeaua nemernicilor, având posibilitatea s-o destrămeze”, a mai spus acesta.

Valeriu Șuhan are și un sfat pentru Poliția Română.

„Revin la o idee anterioară și invit IGP să lanseze o invitație sociologilor, și criminologilor, dar și psihiatrilor și psihologilor de cel mai înalt rang, să inițieze un studiu pluridisciplinar asupra traficului de carne vie și sclaviei. Cred că ar fi extrem de folositor și ar salva viețile și destinele multor oameni și familii”.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.