Se întâmplă la Reșița! Cu bacalaureatul poți să ajungi la pușcărie…

717

Fostul șef al Finanțelor Publice din Caraș-Severin, Doru Cozma, întărește zicala cu ”ai. Carte ai parte. El a fost dus cu mandat în fața magistraților cărășeni, după ce a evitat se nenumărate ori să dea ochii cu judecătorii care cercetează dosarul corupţiei la examenul de bacalaureat din 2011.

Cauza care l-a adus pe Doru Cozma aici? Lucrarea fiicei sale, Dorina Cozma, care a fost recorectată şi s-au descoperit atât semne făcute pe lucrare, cât şi o supraevaluare, e drept, de câteva zeci de sutimi, a lucrărilor de examen. Totodată, procurorii au depus în rechizitoriu şi o discuţie telefonică purtată de Doru Cozma cu profesorul Florin Fărcăşescu, preşedintele Comisiei de Examen de atunci, inculpat şi el în acest dosar. La acea vreme, Doru Cozma era directorul Finanţelor Publice din Caraş-Severin.

Șeful Fiscului nu a venit la proces, așa că judecătorii au emis un mandat de aducere pe numele său. Oamenii legii s-au dus la domiciliul acestuia, însă nu l-au găsit pentru că, între timp, Doru Cozma a fost transferat să conducă Finanţele Publice din Bacău. Au făcut însă rost de numărul său de telefon şi aşa au aflat că acesta ştie de proces şi se va prezenta, până la urmă, la cercetarea judecătorească!

Văzând că nu-i de glumă şi că instanţa a emis un mandat de aducere pe numele său, Doru Cozma a lăsat în urmă Bacăul şi s-a îndreptat spre oraşul de domiciliu pentru a da ochii şi a răspunde la întrebările magistraţilor Judecătoriei Reşiţa. Instanţa a fost curioasă cu privire la stenograma discuţiei telefonice, dar şi la lucrarea recorectată a fiicei sale.

Din documentele de la dosar reuese că „În data de 28 iunie 2011, ora 21.55, învinuitul Fărcăşescu Florin poartă o discuţie cu numitul Cozma Doru Constantin, tatăl candidatei Cozma Dorina Elena:

Fărcăşescu Florin: Vă salut, domu’ Cozma!
Doru Cozma: Vă salut, vă salut! Eu vă deranjez acum cam târziu! Nu vă mai întoarceţi acum, nu?
F.F.: Poftim?
D.C.: Nu vă mai întoarceţi acuma, nu?
F.F.: Nu, nu!
D.C.: Na!
F.F.: 9,9 costă maşina!
D.C.: Da!
F.F.: E-n regulă?
D.C.: Io ştiu ce să zic, asta este! Deci asta s-o putut face tot?
F.F.: Deci era 9,4!
D.C.: Da!
F.F.: Când a fost evaluată 9,9, atâta!

Doru Cozma le-a declarat judecătorilor că discuţia cu Florin Fărcăşescu a fost reală şi că se referea la preţul unei maşini. Asta deşi spune că l-a cunoscut cu numai trei zile înainte de examenul de bacalaureat. „L-am sunat pentru a afla nota fiicei mele, Cozma Dorina, la proba la limba română, după 1-3 zile”, le-a spus acesta judecătorilor.

Judecătorul a dorit să afle la ce s-a referit când au discutat de 9,90, Cozma declarând că „era vorba despre cumpărarea unei maşini marca Ford Mondeo care îl interesa şi pe domnul Fărcăşescu. La proba la limba şi literatura română fiica mea a luat nota 10, nu vorbeam codificat, era vorba despre preţul maşinii – 9.900 de euro”, a declarat Doru Cozma sub jurământ. Acesta le-a mai spus judecătorilor că fiica sa a participat şi a câştigat mai multe olimpiade şi concursuri internaţionale şi că a susţinut chiar şi un interviu la o Universitate din Regatul Unit, aşa că nu pot fi suspiciuni cu privire la nota obţinută.

Sursa: expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ