Se întâmplă în weekend la NARAȚIUNI SONORE 2023

36

Programul din weekend NARAȚIUNI SONORE vă propune trei plimbări sonore, o conferință, un performance și două audiții în piscinele și clădirile de pe malul Canalului Bega. Intrarea este liberă.

Plimbări sonore cu Maria Balabaș
Sâmbătă și duminică, vă invităm la trei plimbări sonore alături de Maria Balabaș.
Inspirate de cărțile Elenei Biserna, aceste plimbări ne propun exerciții sensibile și performative pentru a accentua percepția auditivă. Împreună vom forma un cor tăcut care își va scrie propria partitură gestuală și sonoră, parcurgând orașul. Punctul de întâlnire se află la Baza Constructorul.

SONIC URBANISM – explorarea și proiectarea mediului urban sonor, conferință
Sâmbătă, între orele 17:00 și 19:00, vă invităm la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Caroline Claus (Belgia) și Elena Biserna (Franța) sunt cercetătoare, dar și practiciene, care lucrează cu diferite metode pentru a explora interacțiunile dintre indivizi și spații prin intermediul sunetului. Pentru ele, urbanismul și sunetul sunt strâns interconectate, iar una dintre întrebările cheie ale preocupării lor este: Cum putem defini condițiile pentru o reglare participativă a mediului sonor în care trăim?
Discuțiile vor fi moderate de Cristian Blidariu, Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara.

Audiție: ILINCA STIHI – Vele
Duminică, începând cu ora 20:00, în bazinul de la Under the Bridge, Ilinca Stihi ne va povesti istoria lumii prin intermediul unei lucrări binaurale ce va fi ascultată cu ajutorul căștilor wireless. Vom fi învăluiți într-un vârtej de timp biologic și istoric, care va cuprinde puncte de referință din trecut, dar și din viitor, într-o manieră imaginativă care ne va permite să ne întoarcem spre aceste momente.

Programul permanent NARAȚIUNI SONORE 2023
Instalațiile sonore selecționate și propuse de curatorul Carsten Seiffarth pot fi descoperite până pe 10 iunie în clădirea Constructorul de pe malul Begăi. Programul de vizitare este următorul: de marți până joi, între orele 16:00 și 20:00, iar de vineri până duminică, între orele 15:00 și 21:00.
Clădirea este populată sonor de coin-cidence de Nika Schmitt, o sculptură cinetică care își caută calea pe suprafețe neuniforme, și de Intervenție armonică de Raul Keller, ce transformă spațiul într-o cameră de rezonanță. Instalația sonoră Amnezie Minerală de Ioana Vreme Moser explorează evoluția și degradarea primei memorii programabile din evul mediu al digitalului și umbrele sale prin perspectiva unui dispozitiv învechit, care a ajuns aruncat pentru a forma terenuri pustii toxice peste stratul geologic al pământului.

Galeria 5 (fosta Frizeria Igiena) din centrul Timișoarei găzduiește SPIN – Centrul de informare turistică, un spațiu creat de Valentin Cernat și Ovidiu Pop, ce interoghează impactul turismului în societățile actuale.

Tot din programul de la Constructorul fac parte și 5 compoziții sonore cu înregistrări de la Port Cetate din cadrul Sonic Future Residencies. Le puteți asculta pe scările de pe malul apei.
Dacă ieșiți într-o plimbare pe malurile Begăi, în partea de sud-est, veți putea descoperi Natură captivă, o serie de steaguri instalate de artista Ana Kun, cu text decupat ce permite aerului să circule liber și să creeze un sunet liniștitor. Acestea comentează asupra experienței umane și non-umane a râului Bega. Mesajele pot fi citite privind peisajul prin deschideri, capturând câte o imagine și un sunet al naturii la fiecare pală de vânt.
De la plimbări sonore și evenimente ce pun în valoare proprietățile acustice ale diferitelor spații de-a lungul râului, până la concerte, proiecții și audiții în piscinele și în clădirile de pe malul Canalului Bega, proiectul NARAȚIUNI SONORE trage un semnal de alarmă, demonstrează un potențial și invită la creativitate cu privire la felul în care gestionăm azi relația cu Bega și mai ales modalitățile în care putem să-i afirmăm prezența în spațiul urban din viitor.

Programul complet poate fi accesat aici: https://sonicnarratives.simultan.org/ro/programme

Mai multe detalii se găsesc și pe canalele de comunicare SIMULTAN.org:
Website / Facebook / Instagram
NARAȚIUNI SONORE face parte din traseul Lumini captivante, dezvoltat de SIMULTAN.org, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.