Se împlinește un an de la cea mai cruntă vijelie din Timișoara. FOTO

74

Ziua de 17 septembrie va rămâne mereu în amintirea timișorenilor. Futuna care a răvășit orașul anul trecut a fost extrem de puternică și a lăsat Timișoara ca un teren de luptă.

Luni, 17 septembrie, se împlinește un an de la fenomenele meteo care au măturat orașul de pe Bega.

Acum 12 luni, furtuna care a durat mai puțin de jumătate de oră a luat 5 vieți în Timiș, a distrus sute de acoperișuri și a rupt 3.000 de copaci. Cel mai grav caz a fost, fără doar și poate, prăbușirea porții de intrare în oraș de pe Calea Lugojului. Structura a căzut peste o mașină staționată sub ea și a ucis șoferul.

Tot furtuna a reuşit şi să-i trimită pe unii elevi în vacanţă forţată. Pentru că imobilele unde făceau ore copiii timişorenilor erau vechi, acestea au cedat în faţa vijeliei. Nu s-au ţinut cursuri timp de mai multe zile în cel puţin 13 şcoli, licee şi grădiniţe. Cel puţin 22 de unităţi de învăţământ din Timişoara au fost afectate de furtună. Cele mai mari pagube au fost la acoperişuri şi la pereţii exteriori, dar şi instalaţiile sanitare au avut de suferit.

Primăria a făcut un bilanț și a declarat că pagubele din oraș se ridică la 20 de milioane de lei. Unele urme se mai văd și acum, la un an de la tragedie. Mai sunt rădăcini de arbori care nu au fost scoase complet din pământ, unele acoperișuri mai au nevoie de reparații, iar în păduri, angajații direcțiilor silvice încă mai adună arborii rupți de vânt.

LĂSAȚI UN MESAJ