Se confirmă că Banatul e ”fruncea”! Primul virus informatic a fost creat la Timişoara…

414

Într-o perioadă în care în dicţionarele româneşti traduse din limba rusă, cuvântul „cibernetică” avea ca explicaţie „ştiinţă burgheză reacţionară, îndreptată împotriva clasei muncitoare”, la Timişoara se construia, în 1961, primul calculator din mediul universitar – MECIPT -1 (prescurtarea de la Maşina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timişoara).

Iar la scurt timp, tot la Timişoara apărea şi primul virus informatic. Un inginer de la IPROTIM a creat un program pentru MECIPT şi, pentru că listarea acestuia dura foarte mult, a rugat doi colegi din colectivul MECIPT să-l supravegheze. Cei doi, Ştefan Măruşter şi Gavril Gavrilescu, au alterat intenţionat programul, făcând ca acesta să listeze, din timp în timp, „CRR”.

Când inginerul a revenit şi a încercat să verifice programul, a fost înnebunit de acea secvenţă „CRR”, care se tot repeta. A început să verifice tot programul, în cautarea greşelii şi, pentru că nu reuşea, le-a cerut celor doi o mână de ajutor. După un timp, unul dintre glumeţi exclamă „Am găsit”, deschide geamul şi arată spre un copac din curte „De la ciorile din pom s-a imprimat CRR”.

1 COMENTARIU

  1. „Se confirmă că Banatul e ”fruncea”! Primul virus informatic a fost creat la Timişoara”

    La „boale” de orice fel, da, se confirma. Dar numai la „boale”!

LĂSAȚI UN MESAJ