SCM-ul, somată de FIBA pentru plata sumei de 100.000 de euro

117

Umbrele trecutului ajung baschetul timișorean din urmă; datoriile fostului club BCT către jucători aduc o somație de plată de aproape 100.000 de euro din partea forului european ori eventuale sancțiuni!

O adevărată furtună se abate asupra SCM-ului timișorean ce ar putea distruge complet clubul Primăriei. Secția de baschet este vizată de un caz complicat ce a ajuns pe masa FIBA Europe. Foștii jucători din vara anului 2015 au acționat clubul în judecată la Tribunal de Arbitraj Baschetbalistic și au avut câștig de cauză în privința plății restanțelor salariale. În prima fază clubul condus de Radu Țoancă ar trebui să achite 90.000 de euro, iar în stand-by mai stă un proces în care clubului îi este impusă suma de 30.000 de euro.

Toate aceste evenimente au fost dezvăluite de Sabin Gherdan, un cunoscut impresar român numit mandatar al baschetbaliștilor afectați – Nikolov Hristo, Shiloh Kyle, Milosevic Nenad și Derick Low. Iar toată povestea este o încâlcitură juridică în care apar SCM Timișoara și BC Timișoara.

”Noul club a preluat activul, nu și pasivul. Am încercat să găsim o rezolvare a problemelor pe cale amiabilă dar nu s-a rezolvat nimic. Ne-am adresat Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic, la finalul anului 2016. Răspunsul a venit săptămâna trecută: 90.000 de euro trebuie plătiți către cei 3 jucători. Mai așteptăm și decizia pentru Dereck Low, o sumă de 30.000 de euro. Hotărârea este definitivă. În cazul în care nu ne vom înțelege pentru plată vom cere sancțiuni și interdicții la adresa clubului: fără transferuri internaționale, fără participări în cupele europene și o amendă”, a anunțat Gherdan.

Situația este ciudată dacă ținem cont că strict juridic vorbind acești baschetbaliști nu au avut contracte încheiate cu SCM Timişoara. Cei patru baschetbaliști și-au încheiat colaborarea cu BC Timișoara în septembrie 2015 la începutul unei crize ce a consfințit finalului clubului. SCM Timișoara a fost înființată în luna noiembrie, ca o soluție de a salva echipa de prima ligă.

Termen de grație – 7 zile!

Însă detaliul prin care jucătorii au primit dreptate vizează un articol din regulamentul Federației Române de Baschet, precum și unul din Acordul de asociere dintre SCM și BCT. ”Regulamentul FRB prevede că în cazul unei insolvențe sau retrageri a uneia dintre părți, partea rămasă va achita obligațiile existente. Iar în articolele 5 și 8 ale Acordului de asociere dintre cele două cluburi se specifică că SCM este liderul consorțiului și va reprezenta consorțiul în relația cu federația și terții”, a mai explicat impresarul detaliile juridice.

Șefii SCM-ului au primit un termen de o săptămână pentru a-și exprima acordul de a achita datoria. În caz contrar va fi demarată procedura de sancționare a clubului. FIBA va pedepsi în prima fază clubul cu interzicerea transferurilor și o amendă de maxim 150.000 franci elvețieni ce poate fi imputată FR de Baschet. Ulterior sancțiunea poate viza și interzicerea participării în cupele europene. În traducere liberă asta ar însemna finalul baschetului timișorean în actuala formulă.

Despre această situație s-a tot vorbit în ultimii doi la Timișoara, însă de fiecare dată șefii clubului, Radu Țoancă și Ilie Trițoiu au dat asigurări că situația juridică le dă dreptate.

Deocamdată clubul a oferit un comunicat de presă în care anunță că nu recunoaște această decizie: ”Aceste hotărâri arbitrale astfel pronunţate sunt emise cu un vădit exces de putere, contrar tuturor normelor juridice aplicabile, întrucât aceşti reclamanţi nu au avut niciun raport juridic cu clubul nostru şi în egală măsură nu au avut niciun acord arbitral încheiat prin care Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic să i se ofere competenţă în a judeca orice aspect ce ţine de clubul SCM Timişoara raportat la aceşti jucători”.

Soluția pare a veni tot de la defuncta BC Timișoara, aflată în proces de insolvență și care prin foarte probabila lichidare ar putea activa un cont de litigii al Primăriei. Banii respectivi ar putea fi folosiție pentru stingerea acestor datorii.

LĂSAȚI UN MESAJ