Schimbări uriașe legate de pensii! Ce prevede un proiect de lege în acest sens

305

Scandalul pensiilor administrate privat ia amploare. În proiectul privind suspendarea contribuţiilor la Pilonul 2 apar şi alte modificări controversate. Angajatul, de pildă, ar trebui să contribuie cu o sumă fixă de 84 de lei la Pilonul 2. Iar anagajatorul ar urma să plătească şi el aceeaşi sumă, deşi acum cinci luni, toate contribuţiile au trecut în seama salariatului. Preşedintele a luat marți atitudine. A numit situaţia „o harababură” şi a somat Guvernul să clarifice dacă mai are bani pe pensii şi salarii până la sfârşitul anului.

S-ar putea ca în curând salariul să nu mai conteze când e vorba despre contribuţia la Pilonul II de pensii. Cele 3,75% virate acum ar putea fi înlocuite cu o sumă fixă. Pentru început va fi 84 de lei, iar în 5 ani va creşte la 125 de lei.

Şi angajatorii ar putea plăti din nou contribuţii, o sumă egală cu cea a salariatului, care le va fi dedusă din impozitul pe profit.

Specialiştii spun că s-ar anula astfel întreaga revoluţie fiscală, care a mutat de la 1 ianuarie toate contribuţiile în sarcina angajatului.

„Înseamnă că pe lângă actuala contribuţie asiguratorie de muncă, va mai apărea o asigurare socială şi vor creşte cheltuielile cu salariile”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa.

Dezavantajaţi vor fi angajaţii care au un salariu brut de peste 4.480 de lei, în conturile cărora s-ar fi putut aduna o sumă mai mare dacă s-ar păstra procentul de 3,75%. De exemplu, un angajat cu un salariu de 6.000 de lei contribuie în prezent cu 225 de lei lunar.

Nici posibilitatea de a opta între Pilonul I şi Pilonul II nu este una fezabilă, spun reprezentanţii Asociaţiei pentru Fonduri Administrate Privat.

Autorităţile insistă: nu au stabilit încă ce se întâmplă cu pensiile administrate privat.

„Toţi cei cu care aţi discutat, şi dna prim-ministru, şi dl Dragnea, au spus foarte clar că se face o analiza, o discuţie, pe toate posibilele scenarii şi ceea ce va ieşi din această discuţie va fi un mecanism care să fie atractiv pentru cei care contribuie”, a explicat Eugen Teodorovici, ministrul de finanţe.

Citește continuarea pe capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ