Schimbări majore la acordarea concediilor medicale și plata indemnizațiilor. Care sunt nouățile

    86

    Românii care muncesc la mai mulți angajatori și care în aceeași perioadă în care la unul dintre angajatori prezintă certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşură activitatea curentă vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit unui proiect de OUG discutat miercuri de Guvern.

    Amenzi mărite sunt prevăzute și pentru angajatori, dar și pentru medicii curanți care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical.

    Guvernul are pe agenda ședinței de miercuri un proiect de Ordonanță de urgență care aduce modificări și completări la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind prevăzute sancțiuni pentru angajați, angajatori și medicii curanți.

    Amenzi noi pentru angajați

    Prin proiectul de OUG se introduc „sancţiuni pentru persoanele care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, care în aceeaşi perioadă în care la unul dintre angajatori prezenta certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşură activitatea curentă.”

    Această faptă va fi considerată contravenție și persoanele în cauză vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, se arată în proiectul de OUG.

    Amenzi mărite pentru angajatori și medicii curanți

    În Nota de fundamentare se arată că proiectul de OUG va reglementa și modificarea cuantumului amenzilor prevăzute în prezent prin majorarea acestora cu 1000 lei, după cum urmează:

    • cele cuprinse între 2.500 lei şi 5.000 lei, se majorează de la 3.500 lei la 6.000 lei în cazurile în care angajatorii nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate/ nu plătesc indemnizaţiile în termenul legal/refuză nejustificat de plată a indemnizaţiilor şi/sau calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor/ nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;
    • cele cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei, se majorează de la 6.000 la 11.000 lei, în cazul eliberării certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

    Proiectul va introduce măsuri care vin în sprijinul persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, în sensul că se introduc prevederi pentru evaluarea stării de sănătate și pentru monitorizarea evoluţiei bolii, în etape de scurtă durată și succesive, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţia socio profesională a acesteia.

    Totodată se reglementează sancţiuni pentru medicii curanţi care nu întocmesc planul de urmărire a evoluţiei bolii, la momentul eliberării certificatelor de concediu medical, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. 
    Alte detalii, aici.

    1 COMENTARIU

    1. […] Românii care muncesc la mai mulți angajatori și care în aceeași perioadă în care la unul dintre angajatori prezintă certificat/certificate de concediu medical, la celălalt/ceilalţi angajatori, îşi desfăşură activitatea curentă vor fi sancționați cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum şi neplata/recuperarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit unui proiect de OUG discutat miercuri de Guvern, conform, banatulazi.ro. […]

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.