Schimbarea pietrei cubice, 15 milioane de lei din bugetul local al Timişoarei

122

Străzile cu piatră cubică din Timişoara vor dispărea în curând. Asta pentru că municipalitatea vrea să modernizeze drumurile care sunt pavate cu piatră veche, chiar şi de 200 de ani în unele cazuri. Pentru asta autorităţile locale sunt dispuse să plătească aproape 15 milioane de lei.

Anul trecut consilierii locali au aprobat un studiu de fezabilitate care presupune modernizarea străzilor cu piatră cubică. Mai exact piatra veche să fie înlocuită cu asfalt.

Bucăţile de piatră nu se aruncă, mai ales că cele mai multe sunt clasate ca monument istoric. Acestea se vor refolosi la pavarea unor străzi din centrul istoric al Timişoarei.

Este vorba despre 14 străzi:

– str. Argeş
– str. Dr. Ioan Mureşan
– str. Ludwig von Beethoven
– str. Mitropolit Varlaam
– str. Putna
– str. Remus
– str. Sfânta Rozalia
– str. Sorin Titel
– str. Topliţa
– str. Virgil Madgearu
– str. Bela Bartok
– str. Filaret Barbu
– str. Arcidava
– str. Romulus

Potrivit Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Timişoara, starea acestor străzi este necorespunzătoare pentru desfăşurarea în condiţii optime a circulaţiei auto, existând denivelări, gropi, pietre sparte, scurgeri de canalizare defecte şi în multe locuri nu există nici borduri.

“Toate aceste defecţiuni fac dificilă desfăşurarea circulaţiei rutiere în condiţii normale de siguranţă şi confort. Pe multe din aceste străzi trotuarele sunt într-o stare avansată de degradare, îngreunând circulaţia pietonilor din zonă; nu există piste pentru biciclişti iar zonele verzi sunt neamenajate. Având în vedere cele de mai sus, necesitatea şi oportunitatea asfaltării străzilor pavate cu piatră cubică rezultă din caracteristicile tehnice şi de exploatare ale străzilor din pavaj, necorespunzătoare desfăşurării circulaţiei în condiţii optime de siguranţă şi confort”, se arată în referatul care însoţeşte studiul de fezabilitate.

Lucrările vor începe anul acesta. Bugetul pe anul 2016, care urmează a fi aprobat de plenul Consiliului Local Timişoara, cuprinde şi această investiţie. Momentan au fost alocaţi 2,5 milioane de lei pentru începerea modernizării celor 14 străzi pavate cu piatră cubică.

strada-beethoven-piatra-cubica

LĂSAȚI UN MESAJ