Schimbare radicală în sistemul de pensii! Care sunt interesele?

1293

Cât de credibil poate fi Guvernul României care una spune și alta face? Practic, o regulă importantă stabilită de Guvern prin Ordonanță de Urgență ce urma să fie introdusă în sistemul de pensii, de la 1 ianuarie 2018, a fost eliminată câteva zile mai tarziu, tot prin OUG. Practic, este vorba despre regula ce nu ar mai fi permis cumularea pensiei de stat cu cea de serviciu, dar a fost eliminată, înainte de a fi pusă în aplicare, favorizând persoanele cu anumite funcții în câmpul muncii, printre care: deputații, senatorii, militarii etc.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1010 din 20 decembrie 2017 și care se aplică efectiv de la 1 ianuarie 2018 este eliminată ideea că pensiile de serviciu nu se vor putea cumula cu pensiile din sistemul public, tot așa cum nu se vor putea cumula nici pensiile de serviciu între ele.

„Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special”, se precizează în normativul  publicat. Executivul motivează aceasta pentru faptul că nu pot fi plătite din buget, de mai multe ori, sume de bani care sunt acordate, de fapt, pentru același lucru — bătrânețe și boală.

„Ținând seama de faptul că pensia din sistemul public de pensii se acordă pentru a acoperi riscurile asigurate prevăzute în mod expres, respectiv bătrânețea și boala, nu se justifică posibilitatea de a încasa două pensii din același sistem și nici de a încasa o pensie din sistemul public și o pensie de serviciu, situație în care riscul ar fi acoperit de două ori, pentru aceeași perioadă de contribuție, fapt ce trebuie reglementat în mod expres”, se mai precizează în motivația ce a stat la baza acestei ordonanțe.

Concluzionând, interzicerea cumulului pensiilor de stat cu cele de serviciu a fost stabilită și eliminată înainte să se aplice efectiv de la 1 ianuarie 2018. Asta înseamnă că cumulul pensiilor de stat cu cele de serviciu  este permis în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ