Scandalul transplanturilor ia amploare! Eurotransplant acuză Ministerul Sănătăţii de dezinteres

160

Eurotransplant reacţionează în scandalul transplanturilor pulmonare, izbucnit după ce spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate astfel de intervenţii românilor înscrişi pe lista.

Un membru al Eurotransplant, organismul care reglementează transplanturile pulmonare, a transmis că autorităţile române încă nu i-au contactat pentru a le cere ajutorul.

„Până acum, nu am fost contactaţi de noul ministru al Sănătăţii. Nu am fost contactaţi oficial în ultima luna. Aşa că noi aşteptăm să fim contactaţi de autorităţile române pentru că vrem să corectăm acest dezechilibru care încă există”,a explicat Dirk van Raedmonck, membru în conducerea Eurotransplant.

Acesta a adăugat că există centre ale Eurotransplant care sunt dispuse să ajute pacienţii români, dar că este nevoie de o cooperare oficială.

„Am înţeles că AKH Viena a închis activitatea pentru pacienţi veniţi din România, dar cred că există şi alte centre ale Eurotransplant care sunt dispuse să ajute pacienţii care vin din România, dar trebuie să avem o cooperare oficială între Eurotransplant şi autoritatea competentă din România”, a punctat Dirk Van Raemdonck, membru în conducerea Eurotransplant.

În jur de 80 de români se află pe lista de aşteptare pentru un transplant de plămâni, iar în cazul lor închiderea spitalului din Viena pentru pacienţii din România este echivalentă cu condamnarea la moarte. Rezolvarea ar putea veni din partea autorităţilor europene, dar trebuie făcut un prim pas din România.

Citeşte şi: Centrul de Transplant din Viena îşi închide porţile pentru români!

LĂSAȚI UN MESAJ