7.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Scandal jenant la IPJ Timiș. Fost șef din poliție, condamnat la ani grei de închisoare

Scandal după scandal, în cadrul IPJ Timiș. Un fost șef al Biroul Furturi din buzunare din cadrul instituției a fost condamnat de instanță la 8 ani și 11 luni de închisoare cu executare, după ce mai mulți hoți de buzunare au demonstrat că polițistul plătit să apere cetățenii le oferea protecție, în stil mafiot. Conform IPJ,  Cătălin Gavrea este în prezent la dispoziția inspectorului -șef al IPJ Timiș.

„În temeiul art. 367 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Gavrea George Cătălin, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii privind sprijinirea unui grup infracţional organizat. În temeiul art. 367 alin. 1 teza finală Cod penal raportat la art. 67 alin. 2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal pe o perioadă de 4 ani respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate, conform art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal. În temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal. În temeiul art. 269 Cod penal condamnă pe acelaşi inculpat; la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului. În temeiul art. 290 alin. 1 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 condamnă pe acelaşi inculpat; la pedeapsa de 3 şi 9 luni ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. În temeiul art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. În temeiul art. 269 Cod penal condamnă pe acelaşi inculpat; la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului. În temeiul art. 38 Cod penal contopeşte pedepsele de mai sus şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea şi anume aceea de 4 ani închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse adică 4 ani şi 11 luni închisoare, urmând ca în final inculpatului să-i fie aplicată pedeapsa de 8 ani şi 11 luni închisoare în regim de detenţie”, se arată în sentința emisă de Tribunalul Arad. Sentința este în primă instanță, Gavrea putând să conteste pedeapsa prin apel.

De altfel, acesta nu este primul scandal din cadrul IPJ Timiș. În cursul acestui an, instituția pornea o anchetă internă împotriva unui agent care a refuzat să trimită un echipaj în urma unui apel la 112 prin care un bărbat solicita ajutor pentru că era urmărit de un bărbat cu o drujba. Omul a murit înainte ca IPJ Timiș să trimită un echipaj la fața locului, deși de la post era o distanță de doar câteva minute până la casa omului. Ulterior incidentului, în cadrul IPJ s-a făcut o anchetă despre care poliția nu a dat detalii, motivând că ar fi secretă. Conform surselor noastre, împotriva angajatului nu au fost luate măsuri, cercetările conchizând că nu avea de unde să știe dacă apelul nu era o farsă, lucru care l-ar scuza de vină.

Al doilea scandal izbucnit în acest an la IPJ Timiș după moartea polițistului Cristian Amariei, împușcat de Ionel Lepa, criminalul care ulterior comiterii faptei s-a sinucis. Lepa, recidivist cu cazier de șapte pagini, a fost ridicat de un echipaj obișnuit de poliție, însă a ripostat și a ucis pe loc un agent, rănindu-i un coleg. Acesta a fugit și s-a ascuns aproape două zile, fiind prins abia după mobilizarea trupelor speciale din Timiș, Arad, Hunedoara și a SIAS. Ioan Buda, șeful Poliției Române, anunța că va cere anchetă la IPJ Timiș, acuzând că la mijloc ar fi vorba de încălcarea unor proceduri. Informațiile privind ancheta au rămas secrete și niciun angajat din cadrul IPJ nu a fost tras la răspundere pentru că un polițist a murit împușcat de un infractor deosebit de periculos.

Conducerea IGPR nu a comunicat public vreo măsură luată în scandalurile de mai sus, care umbresc grav credibilitatea poliției din județ.

Sursa: www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Icoanele de Laz, bijuterii expuse la Muzeul Satului Bănățean

Expoziția  „ICOANE DIN TRANSILVANIA, ICONARUL FLORIN POENARIU – TEZAUR UMAN VIU” s-a deschis pentru public la Muzeul Satului Bănățean. În clădirea Corpului B, aflat...

Cele mai interesante variații ale jocului de poker din toată lumea

Pokerul, cu multiplele sale variații, este un joc apreciat în întreaga lume, fiecare cultură adaptându-l conform tradițiilor și preferințelor locale. De la vibrantele cazinouri...

Citește și :