Scandal într-un sat din vestul țării: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii!

335

O grupare a jandarmeriei din Oradea și mai multe echipaje ale Poliției Săcueni au descins, luni dimineață, în satul Olosig, aparținător orașului Săcueni, unde aproximativ 40 de localnici s-au adunat când au aflat că autoritățile, mai precis reprezentanții DSVSA Bihor, vor să le omoare toți porcii din bătături, în condițiile în care toți sunt sănătoși, neafectați de pesta porcină africană, și nu li se face nici un fel de analiză pentru a vedea dacă sunt sau nu contaminați cu virusul PPA.

Oamenii, adunați în centrul satului, vizavi de fostul cămin cultural, au aflat unul de la altul că porcii lor, în total aproximativ 300 la număr, ar fi urmat să fie eutanasiați încă în cursul zilei de sâmbătă, însă DSVSA a amânat operațiunea pe luni, iar oamenii se întreabă care a fost urgența stopării răspândirii bolii, dacă operațiunea a putut fi amânată.

De asemenea, oamenii acuză autoritățile sanitar veterinare că, în condițiile în care principalii purtători ai bolii sunt porcii mistreți, în această zonă nici măcar nu a început vânarea acestora. Mai mult, pentru prima oară, abia luni se montează un soi de covor care va fi îmbibat cu substanțe dezinfectante peste care să treacă mașinile la ieșirile din sat. Asta, în condițiile în care identificarea primelor animale bolnave în Olosig a avut loc acum o lună!

Localnicii au încercat, dar fără succes, să afle răspunsuri de la autorități, cu atât mai mult cu cât miercurea trecută reprezentanții DSVSA s-au aflat în satul lor pentru a inventaria efectivele de porci sănătoși și nici unul nu le-au spus că aceștia urmau să fie omorâți, ceea ce consideră că este o înșelăciune. Sătenii spun că ar accepta eutanasierea acelor animale care se dovedesc bolnave, ba chiar și a tuturor animalelor dintr-o gospodărie unde se găsește un singur porc bolnav, dar nu uciderea tuturor exemplarelor fără nicio analiză.

În cursul zilei de joi, unii dintre ei au primit în cutiile poștale o înștiințare de la primăria Orașului Săcueni prin care li se reamintesc regulile ce trebuie respectate pe perioada epizootiei. Fără ca în acea înștiințare să li se fi spus ce urmează să se întâmple și anume că porcii lor urmează să fie uciși chiar dacă sunt sănătoși.

De cealaltă parte, primarul orașului Săcueni, Beres Csaba, a refuzat să facă declarații, spunând că mass-media trebuie să se adreseze prefecturii întrucât cel care a dat ordinul de lichidare a porcilor sănătoși este prefectul Ioan Mihaiu.

Reprezentantul Poliției Săcuieni le-a spus oamenilor să meargă fiecare la casa lui și să aștepte sosirea echipajelor de poliție, jandarmerie și DSVSA, și că oamenii vor primi despăgubiri. Dar și că în cazul în care nu acceptă eutanasierea tuturor porcilor, autoritățile vor reveni de câte ori este necesar și vor lua măsurile legale ce se impun.

Pe de altă parte, șeful echipajului DSVSA, sosit la Olosig, doctorul Adrian Comăniciu, a refuzat și el să facă declarații presei, cerând ca aceasta să obțină informații exclusiv de la prefectură. Și acesta le-a spus oamenilor că vor fi despăgubiți, însă nu a putut să le precizeze sumele decât că va fi vorba de 8 lei pe kilogram, ceea ce, spun oamenii, este mult sub valoarea pieței în cazul animalelor pe care le dețin, deoarece majoritatea sunt scroafe gestante sau cu purcei, iar valoarea lor este mult mai mare. De altfel, oamenii sunt nemulțumiți că nu li se oferă niciun înscris în care să fie precizată valoarea despăgubirilor ci doar un formular pe care ei trebuie să-l completeze, fără să aibă garanția că vor primi banii cuveniți și în cuantumul corect. De altfel, ei au invocat situația cunoscuților din satele vecine, de exemplu din Crestur, comuna Abrămuț, unde, deși porcii au fost lichidați încă la începutul lunii iulie, proprietarul nu a primit nici un leu până în prezent.

Oamenii spun că, pentru 90% dintre ei, creșterea porcilor este singura activitate șic ă trăiesc aproape exclusiv din această îndeletnicire.

De precizat că oamenii sunt foarte civilzați, foarte liniștiți și foarte calmi dar nu vor să meargă acasă. Dar în același timp un comisar de la poliția săcueni încearcă să-i calmenze și le-a atras atenția că sunt pasibili de dosare penale, oamenii răspund că „nu pot să ne bage pe toți la pușcărie”.

Medicii și asistenții DSVSA, circa 10 la număr, s-au echipat în combinezoane albe și se pregătesc deja să meargă la porțile oamenilor pentru a omorî animalele. Potrivit unuia dintre aceștia, procedura constă în imobilizarea animalelor în coteț, administrarea de ketamină, un anestezic, iar apoi eutanasierea lor prin injectarea cu o substanță letală denumită T61. După ce se constată moartea animalului, acesta este ridicat cu ajutorul unui miniexcavator pus la dispoziție de primăria săcueni și așezat pe remorca unui tractor care duce cadavrele într-o groapă comună săpată la marginea satului.

Sursă: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ