Sârbii și ungurii susțin războiul lui Putin. Cum se poziționează românii

64

România, Polonia Slovacia (state membre UE și NATO) și Republica Moldova sunt de partea Kievului în conflictul din Ucraina, iar Serbia și Ungaria susțin războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în țara vecină, indică un sondaj realizat de DataDiggers.

  • Studiul a fost realizat în perioada 4-30 martie 2022, folosind metoda interviurilor online (cu durata de 6 minute), pe un eșantion situat între 400 și 440 din fiecare țară – România, Ungaria, Republica Moldova, Serbia și Slovacia – pe o populație din mediul urban cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani, respectiv urban și rural cu limită de vârstă de 16-34 de ani în cazul R. Moldova.

De asemenea, dintre cetățenii României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei, Serbiei și Republicii Moldova, românii (56% „complet de acord”) sunt cei mai deschiși la ideea de a primi refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului, indică un sondaj realizat de DataDiggers.

Cetățenii din România sunt urmați de cei din Republica Moldova (45% „complet de acord”) și polonezi (39% „complet de acord”).

În schimb, sârbii s-au exprimat în cea mai mare proporție împotriva primirii refugiaților ucraineni (11% „deloc de acord”), urmați de slovaci (7% „deloc de acord”) și unguri (6% „deloc de acord”).

În ceea ce privește ajutoarele militare acordate Ucrainei de alte țări (din UE, SUA, Suedia etc.), polonezii s-au exprimat cel mai puternic în favoarea acestora, considerând în proporție de 59% că sunt „complet justificate”. Polonezii sunt urmați de români, care consideră într-un procent de 46% că ajutoarele militare pentru Ucraina sunt „complet justificate”, după care urmează cetățenii din Republica Moldova, cu 34%.

Și de această dată, sârbii și-au exprimat cel puternic dezacordul, 35% dintre ei considerând că ajutoarele sunt „complet nejustificate”, urmați de unguri, cu un procent de 26% care consideră asistența militară pentru Ucraine drept „complet nejustificată”.

La întrebarea „Crezi că Ucraina luptă pentru viitorul întregii Europe”, polonezii au răspuns în proporție de 42% „cu siguranță că da”, urmați de moldoveni (27%), de slovaci (18%) și români (17%). Cetățenii din Serbia și-au exprimat cel mai mult dezacordul privind această afirmație, 49% considerând că, „cu siguranță că (Ucraina – n.r.) nu” luptă pentru viitorul Europei, urmați de unguri (30%), slovaci (25%), români (21%) și moldoveni (14%).

Rezultatele studiului pot fi consultate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.