Sânge recoltat cu aparatură medicală veche de aproximativ trei decenii. Unde se întâmplă asta

56

Aparatura cu care se recoltează sângele de la Centrul de Transfuzii Sanguine Târgu Jiu este veche de aproximativ 30 de ani.

Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Gorj, a precizat că aparatura este uzată moral şi fizic. De asemenea, aceasta se defectează frecvent şi, astfel, timpul de aşteptare al donatorilor creşte:

„Au o vechime de aproximativ 30 de ani. Reparăm una şi se strică cealaltă şi aşa ne desfăşurăm activitatea. Au depăşit cu mult timpul normal de funcţionare. Sunt uzate atât fizic, cât şi moral, dar nu pot fi înlocuite. Este un impediment şi în desfăşurarea campaniilor mobile. La nivelul centrului de la Târgu Jiu sunt patru hemomixere, din care unul este defect şi trebuie trimis în service. Se mai pierd două săptămâni. În loc să recoltăm patru donatori odată, recoltăm doar de la trei. Se lungeşte puţin timpul de donare. Este un impediment în primul rând pentru posibilul donator, dar şi pentru noi deoarece dorim să nu creăm acest disconfort şi ca lucrurile să meargă cât mai rapid“, a precizat Nicoleta Căluţoiu.

Ministerul Sănătăţii nu a alocat fonduri pentru achiziţionarea de aparatură sau în renovarea clădirilor.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ