Salvatorii de vieți din Timișoara sunt în pericol de moarte zi de zi, în propria lor ”casă”! De ce se întâmplă așa ceva…

171

Au smuls sute de vieți din ghearele morții. Au intervenit în mii de situații excepționale de la incendii și accidente până la calamități naturale. În schimb, muncesc într-o clădire a cărei pereți crapă pe zi ce trece se arată într-un material difuzat de Digi24 Timișoara.

Este vorba de cei peste 100 de pompierii de la Detașamentul 2 de Pompieri din Timișoara, care lucrează într-o clădire monument istoric, inaugurată în… 1906. Între timp, trăsurile cu cai au fost schimbate cu autospeciale, pompierii civili cu pompierii militari, dar clădirea care ar trebui mai degrabă transformată într-un muzeu al pompierilor nu a mai fost renovată.

Cazarma_pompierilor_Timisoara

Proiectată cu un secol în urmă de un arhitect maghiar, cazarma pompierilor nu a fost reabilitată niciodată. Asta din cauză că nu a fost clarificat statutul juridic. Reprezentanții Primăriei Timișoara au aflat abia cu trei ani în urmă că imobilul le aparține de 6 decenii.

„În 1955 există o decizie de Sfat Popular la nivelul respectiv prin care clădirea este transmisă în folosință gratuită Ministerului Afacerilor de Interne. În 2014 dacă nu mă înșel, la verificarea cărților funciare am văzut că această decizie nu este înscrisă și că primăria rămâne proprietar”, a declarat pentru Digi24 Timișoara Dan Diaconu, viceprimarul orașului Timișoara.

Detasamentul 2 Timisoara

De la sfârșitul anului 2015, proprietarul clădirii este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Reprezentanții ISU Timiș spun că imobilul va fi reabilitat cu fonduri europene. Până atunci, cei peste 100 de pompieri se vor muta într-o clădire renovată.

Proiectul de restaurare trebuie avizat de Ministerul Culturii. O situație similară a avut loc la Stația de Pompieri Deta, acolo unde abia după 6 ani au fost obținute avizele pentru demararea lucrărilor. Restaurarea clădirii Detașamentului 2 de Pompieri din Timișioara ar costa între 4 și 6 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ