Salubrizarea, mai scumpă în 2016 pentru județul Timiș

69

Proiectul de gestiune a deșeurile din județul Timiș este pe ultima sută de metri. Mai este nevoie de o licitație pentru desemnarea operatorilor care vor colecta deșeurile din județ pentru a le depozita la deponeul ecologic de la Ghizela. Atenție, prețurile pentru populație pot crește.

Județul Timiș fost împărțit în 5 zone. Fiecare dintre ele va avea un operator care va colecta deșeurile din regiune, de la persoane fizice și juridice, și le va transporta la Ghizela. Pentru închiderea proiectului, prevăzută pentru 30 iunie 2016, autoritățile județene tebuie să organizeze licitații pentru desemnarea acestor operatori.

Potrivit caietului de sarcini, sumele maxine care pot fi încasate de la populație pentru colectarea deșeurilor sunt de 8.65 de lei pentru mediul urban, 3,82 de lei în mediul rural și 335,11 lei pentu societăți comerciale.

Contractele pentru operatorii care vor colecta deșeurile din județ se acordă pentru 10 ani. Acestea au o valoare de aproape 800 de milioane de lei și cuprind zonele: zona 0 – Ghizela, zona 1- Timișoara (+ 9 comune periurbane), zona 2 – Jimbolia, zona 3 – Deta și zona 4 – Făget.

Proiectul de gestionare a deșeurilor de pe raza județului Timiș a fost câștigat încă din 2009. Cu peste 60 de milioane de euro, s-a construit deponeul ecologic de la Ghizela și infrastructura necesară pentru ca întreaga cantitate de deșeuri din județ să poată ajunge aici.

Autoritățile locale care au intrat în program, reprezentând 99 de localități din județ, trebuie sî emită hotătâri de consilii locale prin care își dau acordul pentru implementarea proiectului în comunele lor. Prețurile finale vor fi stabilite în urma licitației.

LĂSAȚI UN MESAJ