S-a sinucis Adolf Hitler în Führerbunker sau e doar o legendă sovietică?…

572

30 aprilie 1945: Adolf Hitler și Eva Braun se sinucid la Führerbunker după ce au fost căsătoriți o zi.

În aceeași zi, Armata Roșie arborează drapelului sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

La 30 aprilie 1945, în timpul ultimelor lupte grele în Berlin, pe când trupele sovietice se aflau la mică distanță de cancelaria Reich-ului, Hitler s-a sinucis. Cel puțin așa au susținut sovieticii de-a lungul timpului.

Trupul lui Adolf Hitler și cel al Evei Braun, cu care se cununase – se spune- în ziua precedentă și care s-a sinucis simultan, au fost depuse în craterul unei bombe, stropite cu benzină de către Otto Günsche și alte ajutoare din Führerbunker și li s-a dat foc când Armata Roșie se apropia și continuau bombardamentele.

Varianta general acceptată și cunoscută publicului mai spune că înainte de a se sinucide, Hitler își otrăvise câinele pentru a testa otrava.

”Situația din buncăr devenea din ce în ce mai sinistră, singurul subiect de discuție fiind despre cea mai sigură și rapidă metodă de sinucidere. Eva decide să-și ia viața otrăvindu-se, nedorind să folosească pistolul pentru a nu fi desfigurată. Mă întreb dacă doare foarte mult?[…] Sunt gata să mor eroic dar măcar vreau să fie fără dureri”.[Lambert Angela, The Lost Life of Eva Braun, Editura Arrow Books, Londra, 2007]

După miezul nopții, pe 29 aprilie, Hitler îi dictează testamentele sale lui Traudl Junge.

Cel personal începea cu frazele: ”Deoarece nu am crezut că trebuie să-mi asum responsabilitatea unei căsătorii pe timpul războiului, am decis acum, înaintea morții să o iau de nevastă pe femeia care, după mulți ani de prietenie adevărată, a venit voluntar în orașul, ce era deja învins, pentru a-mi împărtăși soarta. Ea moare alături de mine ca și soția mea conform dorinței ei. Testamentul personal se termină astfel: Eu și soția mea am ales moartea pentru a scăpa de rușinea de a fi forțați să demisionăm sau să ne predăm. Este dorința noastră să fim incinerați imediat în locul unde eu am înfăptuit cea mai mare parte a muncii mele de-a lungul celor 12 ani de serviciu în slujba poporului”.

Căsătoria celor doi a avut loc în aceeași zi, martori fiind Joseph Goebbels și Martin Bormann.
Pentru 36 de ore, Eva a avut bucuria de a i se spune Frau Hitler, cu toate că noul ei soț continua să i se adreseze cu domnișoara Braun. În după-amiaza zilei următoare, când rușii ajunseseră extrem de aproape de centrul capitalei, cei doi decid că a venit timpul să-și curme viața, spune Wikipedia.

hitler-mortDupă ce își iau rămas bun de la cei din buncăr, Eva se otrăvește cu cianură, iar Hitler își trage un glonț în tâmplă. Cadavrele lor sunt scoase afară de adjutanții führerului.

La 2 mai 1945, rămășițele sunt găsite de către soldații ruși în grădina Cancelariei într-un crater făcut de o bombă.

De-a lungul anilor, cadavrele au fost îngropate și deshumate de mai multe ori, până când în aprilie 1970 sunt incinerate complet, iar cenușa este aruncată în râul Elba.

Asta a fost și este încă varianta oficială pe care sovieticii au lansat-o. Totuși, în anul 2000, s-a aflat că trupurile lui Adolf Hitler și cel al Evei Braun nu ar fi fost chiar incinerate și aruncate în râu…

Un fragment de craniu uman păstrat în arhivele sale – și expus într-o expoziție – provine din rămășițele pământești ale lui Hitler, potrivit Serviciului Federal Rus de Securitate.

În același timp, autenticitatea craniului a fost pusă sub semnul întrebării de mai mulți istorici și cercetători.

LĂSAȚI UN MESAJ