S-a descoperit comoara regelui dac Scorilo, la doar 150 de kilometri de Timișoara! FOTO

20687

Pare de necrezut dar cercetătorii francezi au descoperit în Banat una din cele mai de preț comori. Nu vorbim despre legenda cu aurul ascuns de regele dac Scorilo într-o peșteră din apropiere de Poiana Mărului ci despre o comoară cuantificabilă în sănătatea noastră: cel mai pur aer de pe planetă!

A făcut vâlvă în presa din vară știrea că la Poiana Mărului, în Caraș-Severin, faci o cură de sănătate pentru că aerul de acolo are certe efecte benefice asupra organismului, asigurate de patru componente esenţiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali şi puritatea.

Cercetătorii francezi mai spun că ionizarea este de 10 ori mai mare la Poiana Mărului în comparație cu zona Cascadei Niagara, lucru benefic pentru sănătate şi care previne anumite boli. Nu ne îndoim de rezultatele studiilor serioase făcute de unii cercetători străini, în privința unei zone extrem de frumoase din Banatul de Munte, dar prea sună a îndemn mobilizator din partea agențiilor de turim.

Drum Poiana Marului iarna 2

Ce ascund cei care fac turism și vor să promoveze zona este accesul anevoios în Poiana Mărului, aproape imposibil iarna dacă nu ai o mașină de teren echipată cu lanțuri și presărat cu gropi în asfalt dacă te aventurezi până acolo în celelalte anotimpuri. E adevărat că, deși a fost înființată în perioada interbelică, stațiunea a cunoscut o dezvoltare uluitoare după 1989, când au fost construite nenumărate case de vacanță și pensiuni care nu respectă neapărat un anumit plan urbanistic sau un specific al zonei.

În timp ce casele de vacanță și pensiunile au răsărit ca ciupercile după ploaie, Hotelul Scorilo, ”perla coroanei” din Poaiana Mărului de până în 1989, se degradează pe zi ce trece, precum alte numeroase spații cu aceeași destinație din celelalte zone turistice ale Caraș-Severinului, un exemplu despre cum să nu faci turism. Hotelul Scorilo este vizibil din orice parte a stațiunii pentru că este amplasat central, într-un peisaj superb, care-ți taie respirația, ca multe altele, și dacă nu te apropii prea mult nu-ți dai seama că admiri o ruină specifică anilor postdecembriști. Ai impresia că e același Hotel Scorilo specific anilor ’80 unde se ajungea – de obicei – doar cu ”relații”.

Hotel Scorilo 2

Și pentru că ”Perla Banatului”, cum era cunoscută cândva Poiana Mărului, are ”în dotare” și un lac de acumulare construit în anii ’80 te aștepți să ai un loc amenajat unde să te răcorești, la o baie, în zilele toride de vară. Nici vorbă de așa ceva. Scăldatul se face în zona vechiului drum de acces spre stațiune, alături de vacile care-și potolesc setea, așa că ori ignori animalele și te bagi în apă, ori îți trece rapid pofta de baie în natură.

Poiana Marului la baie 1

La final rămâi totuși cu cel mai pur aer de pe planetă pe care-l poți respira numai la Poiana Mărului, cu peisajele desprinse parcă din povești, care-ți încântă ochiul și te relaxează, o zonă totuși mirifică din Banatul Montan, străjuită de Munţii Ţarcu şi Muntele Mic, pe care nu știm să o apreciem la adevărata valoare.

 

4 COMENTARII

  1. Reclamă ieftină ! Pe vremea Austro-Ungariei, împărăteasa Elisabeta (Sisi) a venit la Marila pentru un astfel de aer pur, puternic ozonat şi ionizat negativ, acelaşi aer care se găseşte şi la Sommerfrische (Steierdorf – Anina). Ar tebuii să se întreprindă cercetări în tot Banatul Montan cu privire la aerul pe care îl respirăm şi s-ar putea să avem o mare surpriză : acest aer este şi la Anina, şi pe Semenic , şi pe Muntele Mic, şi pe Ţarcu, etc, nu doar la Poiana Mărului..

LĂSAȚI UN MESAJ