S-a decis: Timişul are o zi a sa! În 28 iulie va fi mare sărbătoare-VIDEO

784

Consilierii judeţeni au decis: Ziua Judeţului Timiş va fi serbată în 28 iulie. Data este semnificativă pentru că atunci s-a instaurat administraţia românească în regiune, iar conducerea română a judeţului Timiş a fost asigurată, în 1919, de primul prefect, dr. Aurel Cosma.

Decizia nu a fost una uşoară. Au existat 3 propuneri, cu 3 date diferite pentru această sărbătoare.

„De ce să nu avem o sărbătoare a întegului judeţ, având în vedere că pe 28 iulie a fost instaurată adiminstraţia românească în viitorul judeţ Timiş? În acelaşi timp, în 17 mai a fost instaurată administraţia românească în judeţul Arad şi atunci se sărbătoreşte Ziua Judeţului Arad. De aceea eu propun 28 iulie pentru Ziua Judeţului Timiş”, a spus istoricul Radu Păiuşan.

„Eu aş spune că 3 august ar trebui să fie şi Ziua Timişoarei şi Ziua Judeţului Timiş. În trecut se numea Banatul Timişoarei. Pentru că Timişoara era reşedinţa întregii regiuni, chiar şi partea care era în Serbia şi puţin în Ungaria. Dar Timişoara a rămas un oraş ca referinţă pentru întreaga regiune”, este părerea profesorului universitar Victor Neumann.

„Propun ca Zilele Judeţului să fie 2 zile, în ultimul weekend din august. Atunci e ziua de naştere a lui Traian Vuia. Această zi poate să rămână câteva sute de ani că nu cred că cineva o va contesta. Prea multă presiune pe acelaşi eveniment, dacă sărbătorim în 28 iulie administraţia românească în Timiş şi apoi iarăşi în 3 august”, a spus consilierul judeţean Traian Stancu.

Votul a fost cel care a decis: Ziua Judeţului Timiş va fi serbată în 28 iulie.

Potrivit legislaţiei în domeniu, consiliile judeţene pot adopta o zi a judeţului şi pot organiza evenimente care să o marcheze.

“Ziua Județului Timiș, eveniment de interes județean, va fi marcată de către autoritățile administrației publice locale și instituțiile publice de cultură din județ, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator și științific, în spiritul locuitorilor județului Timiș”, stipulează proiectul de hotărâre.

Finanţarea pentru organizarea evenimentelor cade tot în sarcina Consiliului Judeţean Timiş. Momentan nu s-a stabilit ce manifestări vor avea loc pentru a marca Ziua Judeţului Timiş. Bugetul alocat Culturii pentru anul acesta este de aproape 48 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ